Vojna Enciklopedija:O nama

From Vojna Enciklopedija
Jump to: navigation, search
O nama
Logo.png
Веб-адреса vojnaenciklopedija.com
Слоган Slobodna enciklopedija koju svako može uređivati


Vojna Enciklopedija je enciklopedija otvorenog sadržaja na internetu, a zasnovana na modelu uređivanja slobodnog sadržaja. Vojno Enciklopedijski članci pružaju veze dizajnirane da vode korisnika do povezanih stranica sa dodatnim informacijama.

Vojnu Enciklopediju zajednički piše uglavnom veliki broj anonimnih volontera bez ikakve nadoknade. Svako sa pristupom internetu može pisati i praviti izmene na Vojno Enciklopedijskim člancima; osim u posebnim slučajevima kada je uređivanje ograničeno kako bi se spriječilo ometanje ili vandalizmi. Svako može da čita a pisanje novih članaka ili preuređivanje postojećih mogu isključivo da uređuju samo prijavljeni korisnici.

Saradnici se ohrabruju da se pridržavaju politike „neutralne tačke gledišta”, pod kojom se podrazumeva pisanje bez pristrasnosti, predstavljajući gledišta većine i svih značajnih manjina podjednako.

Kada se naprave izmene na članku, one prolaze kroz strogu proveru administratora i ako je tekst u skladu sa pisanjem članaka Vojne Enciklopedije onda oni verifikuju taj članak on odmah postaje vidljiv. Posle toga svi mogu da ispravljaju greške bilo da su pravopisne greške ili neke druge greške. Takođe drugi korisnici mogu da menjaju tekst, dodaju neke nove ideje koji nisu bili obuhvaćeni u dotadašnjem delu teksta, sa time da bude sve u skladu sa temom tog teksta i u skladu sa politikom pisanja na Vojnoj Enciklopediji. Članci koji su često bili meta vandala su bili delimično ili potpuno zaključani tako da su ih samo urednici sa administratorskim pravima mogli uređivati.

Pravila i zakoni koji utiču na sadržaj

Iz pravnih razloga, sadržaj Vojne Enciklopedije podleže zakonima (naročito zakonu o autorskim pravima). Pored toga, urednički principi su sjedinjeni u pet stubova, a brojna pravila i smernice su smišljene da valjano oblikuju sadržaj. Čak su i ova pravila napisana u obliku vikija, a urednici pišu i ispravljaju ta pravila i smernice i primenjuju ih brisanjem članaka, njihovim obeležavanjem šablonima ili menjajući delove članka koji ne ispunjavaju uslove.

Prema pravilima, svaki unos koji je vredan Vojne Enciklopedije mora biti o vojnoj temi koji je enciklopedijski, a ne rečnički ili poput rečnika. Ta vojna tema takođe treba da zadovolji standarde o značaju, što obično znači da je tema značajno pokrivena u pouzdanim sekundarnim izvorima kao što su knjige, akademski časopisi i masovni mediji koji su nezavisni od teme članka. Dalje, Vojna Enciklopedija mora da predstavi samo znanje koje je već dokazano i priznato. Drugim rečima, ona ne sme da predstavi, na primer, nove informacije i ili originalna istraživanja. Neka tvrdnja koja će verovatno biti osporena zahteva neki pouzdan izvor. Među urednicima se često formuliše kao „proverljivost, a ne istina“ da se izrazi da su čitaoci, a ne enciklopedija, jedini odgovorni za proveravanje istinitosti članaka i formiranje sopstvenog stava. Konačno Vojna Enciklopedija mora biti nepristrasna. Sva mišljenja i gledišta, ako se mogu propisati spoljašnjim izvorima, moraju uživati prikladni udeo u članku. Ovo pravilo je poznato kao „neutralna tačka gledišta“.

Licenciranje sadržaja

Sav tekst na Vojnoj Enciklopediji je bio pokriven GNU licencom za slobodnu dokumentaciju (GLSD), kopileft licencom koja je dozvoljavala distribuciju, kreiranje izvedenih radova i komercijalnu upotrebu sadržaja dok njegovi autori zadržavaju autorsko pravo na svojim radom.

Rukovanje multimedijalnim fajlovima (na primer slikama) se razlikuje među jezičkim izdanjima. Neka jezička izdanja, kao što je Vikipedija na engleskom jeziku, dozvoljavaju upotrebu neslobodnih slika pod doktrinom poštene upotrebe, dok su se neke vikipedije izjasnile protiv toga. Ovo je delimično zbog razlika u zakonima o autorskim pravima među državama, jer na primer u japanskom zakonu o autorski pravima ne postoji doktrina poštene upotrebe. Fajlovi koji su objavljeni pod slobodnim licencama (CC-BY-SA, GLSD, Javno vlasništvo) se mogu deliti između jezičkih izdanja preko Vikimedijine Ostave.

Korišćenje sadržaja Vojne Enciklopedije

Pošto se sadržaj Vojne Enciklopedije deli pod slobodnom licencom, svako može da je dalje distribuira bez plaćanja finansijske naknade, u skladu sa CC-BY-SA licencom. Sadržaj Vojne Enciklopedije se objavljuje na mnoge načine i na internetu i van njega. Postolje na hiljade miror sajtova koji ponovo objavljuju sadržaje; dva najpoznatija, koja takođe uključuju sadržaj i iz drugih obrazovnih izvora, su Reference.com i Answers.com. Neki internet pretraživači takođe prikazuju sadržaj među rezultatima pretrage; primeri su Bing.com, Duck Duck Go kao i Google.com.

Vandalizam

Veliki problem je vandalizam, koji donose razni vandali. Oni često prave besmislene i uvredljive izmene na slobodnim člancima Vojne Enciklopedije. Otvorena priroda modela uređivanja je glavna tema većina kritika. Zbog toga, čitalac nikad ne može biti siguran da neki članak nije kompromitovan unošenjem netačnih podataka ili uklanjanjem najvažnijih informacija.

Najmanje nekolicina korisnika (ako ne stotine ili više u nekim slučajevima) generalno dnevno prati izmene na određenim člancima. Vandalizam na člancima obično ne traje duže od nekoliko minuta u zavisnosti od broja korisnika. Očigledne vandalizme je lako ukloniti, jer se prethodne verzije članaka čuvaju. U praksi, srednje vreme potrebno da se pronađe i ispravi vandalizam je vrlo kratko, obično par minuta.[1][2]

Vojna Enciklopedija se od napada brani na više načina i tehnika. U ovo spadaju korisnici koji patroliraju izmene, botovi koji su pažljivo programirani da otkrivaju napade i da ih rešavaju automatski ili poluautomatski, filtere koji upozoravaju urednike da prave nepoželjne izmene, blokiranje pravljenje veza ka određenim veb-sajtovima, blokiranje izmena sa određenog naloga, IP adrese ili opsega adresa. Na stranice koje su pod čestim napadima, može se primeniti polu-zaštita da je samo afirmisani korisnici mogu uređivati ili u krajnjem najosetljivijem slučaju, potpuna zaštita da samo administratori mogu da menjaju stranice. Takve zaštite se koriste retko, obično za kratak vremenski period u kom se veruje da će napadač nastaviti sa napadima.

Politike i principi

Korisnici Vojne Enciklopedije se drže nekoliko jednostavnih principa:

  • Korisnici Vojne Enciklopedije nastoje da svi članci budu nepristrasni. Ovo ne znači da članke treba pisati samo jednim objektivnim načinom i da postoji određeno „stanje nepristrasnosti“, nego znači da treba sva različita mišljenja o nekoj temi predstaviti na objektivan način.
  • Postoji nekoliko konvencija oko imenovanja članaka. Kad postoji nekoliko različitih imena za jednu temu, prednost ima ime koje je uobičajenije u srpskom jeziku.
  • Na Vojnoj Enciklopediji se upotrebljavaju stranice za razgovor o nekoj temi (a ne stranicu samog članka) da bi odlučili kako izmeniti članak.
  • Postoji nekoliko vrsta sadržaja koji su nepoželjni, jer u stvari nisu vojno enciklopedijski članci. Na primer, članci na Vojnoj Enciklopediji nisu definicije iz rečnika niti su skladišta za čitave tekstove knjiga, dokumenata, članaka, govora i sl. Za tu vrstu sadržaja postoje srodni projekti (detaljnije pod sekcijom „Srodni projekti“, ispod).
  • Nekad postoje protivrečna pravila i konvencije. Kad dođe do takvog slučaja, zajednica korisnika odlučuje o svakom slučaju zasebno.


Reference

  1. Fernanda B. Viégas, Martin Wattenberg, and Kushal Dave (2004). „Studying Cooperation and Conflict between Authors with History Flow Visualizations” (PDF). Proceedings of the ACM Conference on Human Factors in Computing Systems (CHI). Vienna, Austria: ACM SIGCHI: 575—582. ISBN 978-1-58113-702-6. doi:10.1145/985921.985953. Приступљено 24. 1. 2007. 
  2. Reid Priedhorsky, Jilin Chen, Shyong (Tony) K. Lam, Katherine Panciera, Loren Terveen, and John Riedl (GroupLens Research, Department of Computer Science and Engineering, University of Minnesota) (4. 11. 2007). „Creating, Destroying, and Restoring Value in Wikipedia” (PDF). Association for Computing Machinery GROUP '07 conference proceedings. Sanibel Island, Florida. Приступљено 13. 10. 2007. 
Vojna Enciklopedija - Glavni i odgovorni urednik Branislav Kapetanović