Главна страна

From Vojna Enciklopedija
Jump to: navigation, search
Добро дошли на Војну Енциклопедију,
слободну енциклопедију коју и Ви можете да уређујете.
14 чланака на српском језику
2 активна корисника
ХС Цсцр-феатуред.свг

Сјајан чланак

Амерички авион Б-1 Лансер баца свој товар касетних бомби.
Демонстранти из Етиопије и Авганистана којима су ампутиране обе ноге протестују против употреби касетних бомби у Даблину маја 2008.
За више информација погледајте: Споразум о забрани касетних бомби

Касетна бомба, распрскавајућа бомба, кластер бомба, касетна авио-бомба (КАБ) је врста слободнопадајуће, аеродинамички обликоване муниције са касетном бојевом главом која се баца из ваздуха или испаљује са земље. У принципу то је невођена авио-бомба, са бојевом главом - специјалним, „контејнером“ у коме је смештена подмуниција која се популарно назива „субмуниција“.

Касетна бомба је конструисана тако да у својој унутрашњости носи субмуницију најразличитијег дејства: распрскавајућег, пробојног, запаљивог или комбинованог. Сврха оваквих бомби је уништавање непријатељске живе силе, уништавање материјално-техничких средстава, запречавање путева и онемогућавање коришћење објеката (нпр. аеродрома). Постоје и бомбе дизајниране да уништавају железничке пруге, далеководе, ослобађају хемијско или биолошко оружје, као и што постоје бомбе, које могу да разбацају неубојити садржај, као што су леци.

Касетна бомба је састављена од контејнера у коме има од неколико десетина до неколико стотина касетних бомбица, где се приликом дејства ослобађа већи број мањих бомбица над широм околином, које представљају опасност по цивилно становништво још дуго година после тога. Такву неексплодирану муницију је врло скупо пронаћи и уклонити. Стога за касетне бомбе можемо да кажемо да су једно од најмонструознијих оружја данашњице од кога и након завршетка рата већином страдају цивили у преко 95 % случајева, као на пример у Вијетнаму и Лаосу где и после 30 година велики број њих страда.


...даље...

ХСутвалд2-Греy.свг

Добар чланак

Печурка атомске бомбе
Мапа Јапана са локацијама експлозија 1945.

Нуклеарно оружје је оружје велике разорне снаге значајно јаче и од најјачег конвенционалног експлозива. Такво оружје је способно да уништи или озбиљно оштетити цели град, а такође би побило или ранило већину становништва, док би радијација била ту присутна деценијама. Преживело становништво које је остало у тим градовима било би озрачено и осуђено на полако изумирање у страшним мукама. Тако да нуклеарно оружје у многоме превазилази по својим карактеристикама сва позната оружја која су се произвела до данас.

У историји ратовања, нуклеарна оружја коришћена су само два пута, оба пута током задњих дана Другог светског рата. Први догађај десио се ујутро 6. августа 1945. године, када су САД бациле атомску бомбу на јапански град Хирошиму, чије је шифровано име било Малиша. Ова бомба је била направљена на бази реакције нуклеарне фисије од уранијума 235. Фисија значи цепање нуклеарног језгра. Други догађај одиграо се три дана касније када је бачена на јапански град Нагасаки, који је имао шифровано име Дебељко. Ова бомба је била направљена од плутонијума 239. Фузија значи спајање нуклеарног језгра. Будући да је била другачије конструисана од уранијумске бомбе бачене на Хирошиму, снага њене експлозије била је већа 1,5 пута. Претпоставља се да је 129.000 људи погинуло у тим нападима, а да је два пута више умрло од директних последица: радијације, глади, опекотина итд. Седамдесет година после напада, људи и даље умиру од последица атомских бомби, јер је код преживелих установљен надпросечан број оболелих од рака и високог крвног притиска.


...даље...


ХСАктуелл.свг

Вести

Застава покрета за независност Каталоније од Шпаније
ХСДагенсдатум.свг

На данашњи дан

Вилхелм I се проглашава за немачког цара у Дворани огледала у Версаској палати (слика Антона фон Вернера)
Остали догађаји: 17. јануар18. јануар19. јануар
ХСБилд.свг

Изабрана слика

Илустрација планете Fomalhaut b која кружи око звезде Fomalhaut (пуна величина: 3.000 × 2.000 *)

Илустрација планете Fomalhaut b која кружи око звезде Fomalhaut
(пуна величина: 3.000 × 2.000)

П милитарy.пнг

Портали

W-цирцле.свг

Војна Енциклопедија

Војна Енциклопедија је сајт намењен војним темама. Овде можете да нађете теме везане за војску, наоружање, војну опрему, ратовима, биткама, авијацији, морнарици, пво, ракетним системима, бомбама, минама, специјалним јединицама и све што је блиско везано за било коју војну тему. Такође сте добродошли да учествујете у писању или уређивању чланака.

Према правилима, сваки унос који је вредан Војне Енциклопедије мора бити о војној теми који је енциклопедијски, а не речнички или попут речника. Та војна тема такође треба да задовољи стандарде о значају, што обично значи да је војна тема значајно покривена у поузданим секундарним изворима као што су књиге, академски часописи и масовни медији који су независни од теме чланка. Даље, Војна Енциклопедија мора да представи само знање које је већ доказано и признато.

Корисници Војне Енциклопедије се држе неколико једноставних принципа:

  • Корисници Војне Енциклопедије настоје да сви чланци буду непристрасни. Ово не значи да чланке треба писати само једним објективним начином и да постоји одређено „стање непристрасности“, него значи да треба сва различита мишљења о некој теми представити на објективан начин.
  • Постоји неколико конвенција око именовања чланака. Кад постоји неколико различитих имена за једну тему, предност има име које је уобичајеније у српском језику.
  • На Војној Енциклопедији се употребљавају странице за разговор о некој теми да би одлучили како изменити чланак.
  • Постоји неколико врста садржаја који су непожељни, јер у ствари нису војно енциклопедијски чланци. На пример, чланци на Војној Енциклопедији нису дефиниције из речника нити су складишта за читаве текстове књига, докумената, чланака, говора и сл.
  • Некад постоје противречна правила и конвенције. Кад дође до таквог случаја, заједница корисника одлучује о сваком случају засебно.
Теxт-x-генериц wитх пенцил-2.свг

Доприноси

Војна Енциклопедија је енциклопедијски пројекат отвореног садржаја на интернету коју развијају добровољци.

Пре него што почнете са уређивањем страница упознајте се са начином како се уређују текстови и шта је све потребно да би један чланак био квалитетан у смислу војно енциклопедијског текста. Све те информације око уређивања текста можете пронаћи на нашим страницама за - помоћ -. Такође можете погледати и на страници све важне стране где се налази подужи списак одвојен по групама ради лакшег сналажења корисника. Ту можете да пронађете све што Вас интересује о ауторским правима и о многим другим стварима који се тичу рада на Војној Енциклопедији као и страница како се текстови уређују. Списак тих страница можете погледати - овде -.
ХССамарбетецолор.свг

Заједница

До сада је на Војној Енциклопедији 10 корисника отворило налог, а од тога је активно 2 корисника.

Дискусије и коментари садржаја чланака су добродошли. Странице за разговор се користе за размену мишљења и указивање на грешке, како би се постојећи чланци учинили што бољим и свеобухватнијим.

Vojna Enciklopedija - Glavni i odgovorni urednik Branislav Kapetanović