Glavna strana

From Vojna Enciklopedija
This is the latest revision of this page; it has no approved revision.
Jump to navigation Jump to search
Dobro došli na Vojnu Enciklopediju,
slobodnu enciklopediju koju i Vi možete da uređujete.
115 članaka na srpskom
0 aktivnih korisnika

Lua error: Cannot create process: proc_open(/dev/null): failed to open stream: Operation not permitted Lua error: Cannot create process: proc_open(/dev/null): failed to open stream: Operation not permitted

HS Cscr-featured.svg

Sjajan članak

TAL-1 i TAL-2 su kasetne avio-bombe razvijene 1981 godine u firmi Rafael, Haifa u Izraelu. Kao standardno oružje izraelskog vazduhoplovstva namenjene su za dejstvo po živoj sili i lakoj borbenoj tehnici.

Opis

Posle odbacivanja sa aviona aktivira se vremenski upaljač koji otvara kasetu bombe na bezbednom rastojanju od aviona-nosača. Po otvaranju kasete vazdušne struje armiraju bombice i one se aktiviraju u trenutku udara u cilj. Ubitačno dejstvo svake bombice je do 8 m.

 • -Bomba je opremljena sa 279 bombica, svaka mase 500 gr.
 • -Svaka bombica ima 160 gr. heksogena sa 1800 fragmenata.

TAL-1 je namenjena za vatrenu podršku kopnenih jedinica. Podvešava se na standardne podkrilne nosače ili na skupne nosače.

Kao standardno oružje izraelskog vazduhoplovstva, naročito u jurišnim dejstvima, koristi se kasetna avio-bomba TAL-2. Namenjena je za dejstvo po živoj sili i lakoj borbenoj tehnici. Po spoljnjem izgledu slična je bombi TAL-1. Princip njenog dejstva zasniva se na centrifugalnom rasturanju bombica. Centrifugalna sila se stvara usled brze rotacije cele kasetne avio-bombe. Ovakvo rasturanje daje ujednačeno rasprostiranje bombica nad površinom rasturanja koja ima kružni oblik maksimalne površine 30000 m². Površina efikasnog dejstva zavisi od tipa cilja i u poređenju sa klasičnim bombama iste mase, efikasnost ove kasetne bombe je protiv ljudstva 25 puta veća od standardne bombe iste mase, a protiv lake borbene tehnike 5 puta veća....

            Pročitajte ceo tekst

HSutvald2-Grey.svg

Dobar članak

Kanadski CF-104

F-104 Starfighter je američki supersonični jednomotorni avion presretač koji se naširoko koristio kao lovac-bombarder tokom Hladnog rata. Razvijen je za borbu u svim vremenskim prilikam i to krajem 1960-ih. Prvobitno ga je razvio Lockheed za vazduhoplovne snage Sjedinjenih Država (USAF), ali kasnije ga je proizvelo još nekoliko drugih država. Ovo je jedan od borbenih aviona sa kojim su upravljale više desetina vazduhoplovnih snaga država i to od 1958. do 2004. godine. Osim SAD-a i saveznika, nekoliko aviona je koristila i NASA do 1994. za testiranja.

F-104 je postavio brojne svetske rekorde, uključujući i brzinu aviona i visinske rekorde. Njegov uspeh je narušen skandalima o podmićivanju Lockheed-a, gde je dat mito velikom broju političkih i vojnih ličnosti u raznim zemljama kako bi uticali na njihovu presudu i osigurali nekoliko kupoprodajnih ugovora; a to je izazvalo znatne političke polemike u Evropi i Japanu.

Konačna proizvodna verzija borbenog modela bio je F-104S , presretač za sve vremenske prilike koji je Aeritalia dizajnirao za italijansko ratno vazduhoplovstvo, a opremljen je vođenim raketama AIM-7 Sparrov. Razmatran je napredni F-104 sa visoko postavljenim krilom, poznat kao CL-1200 Lancer , ali nije zaživeo taj projekat i jedino je maketa urađena i tu je sve stalo.

Razvoj

XF-104

1951. Lockheedov glavni dizajner Clarence "Kelly" Johnson je otputovao u Južnu Koreju kako bi ispitao američke pilote kakav avion bi po njima bio odgovarajući za njihove potrebe. Većina je tražila jednostavan lagan avion nove generacije, koji bi mogao postići velike brzine te imati odličnu okretnost prilikom manevara na velikim visinama. Do kraja oktobra 1952. razvijen je velik broj dizajna koji su se svodili na zajednički model oznake "L-246". Imao je strelasti trup, kratka trapezoidna krila, T rep te novi turbomlazni motor General Electrik (GE) J79. Model L-246 je bio predložen USAF-u upravo kada je bio u potrazi za novim avionima te je uskoro raspisan tender na koji su se prijavili, osim Lockheeda i: Northrop. U završnom krugu tendera u januaru 1953. pobedio je Lockheed sa svojim dizajnom te je dobio ugovor prema kojem je trebao izraditi statičku maketu ta dva letna prototipa. Avion je dobio fabričku oznaku Model 83, te USAF-ovu oznaku XF-104....

            Pročitajte ceo tekst

HSAktuell.svg

Vesti


HSDagensdatum.svg

Na današnji dan

Петар I Петровић Његош


2. октобар | 3. октобар | 4. октобар