Vojna Enciklopedija:Šabloni i Kategorije

From Vojna Enciklopedija
(Redirected from Помоћ:Šablon)

This is the latest revision of this page; it has no approved revision.
Jump to navigation Jump to search

Šablon je osobina MedijaViki softvera koja ima nekoliko namena:

  1. omogućava lako uređivanje velikih članaka
  2. omogućava lako i brzo označavanje članaka kojima su potrebne oznake (višeznačke, sređivanje, klice, prebacivanje, prevođenje...)
  3. omogućava korišćenje tipskih tablica za više članaka (podaci o državama, filmovima...)

Šta je šablon

Jednostavnim rečnikom to je ono što vidite u članku (kad ga uređujete) označeno dvostrukim vitičastim zagradama, a to izgleda ovako:

{{Šablon:ja sam šablon}}

ili u ovom obliku

{{ja sam šablon}}

U dnu svakog članka kad ga uređujete ako se u njemu koristi neki šablon piše:

Šabloni koji se koriste na ovoj stranici:

i ispod toga sledi spisak korišćenih šablona.

Šablon možemo objasniti na još jedan način a to je da je šablon grupa slova, reči, rečenica, tablica, koji postavljamo u više članaka. A svrha mu je da ne bi svaki put u nekom drugom članku pisali ponovo istu grupu slova, reči, rečenica, tablica, napravimo šablon koji ih zamenjuje i postavimo ga u taj drugi članak. Znači šablon je ono što nam pomaže da što manje vremena gubimo kad pišemo iste stvari.

Kako napraviti šablon

Šabloni se stvaraju kao i svi drugi članci na Vojnoj Enciklopediji, samo što se razlikuje po imenskom prostoru. (O imenskom prostoru vidi ovde).

Imenski prostor šablona je Šablon, i da bi stvorili novi šablon moramo napisati ovako:

[[Šablon:Ime našeg šablona]]

on sad izgleda ovako Šablon:Ime našeg šablona.

Sada u njega upisujemo ono što želimo da bude u šablonu, tj. ono što želimo da bude u više članaka.

Vrste šablona

Postoji mnogo vrsta šablona jer to zavisi o njihovoj nameni odnosno zavisi od članaka u koje se postavljaju.

Šabloni Vojne Enciklopedije

Ovo su šabloni koji se postavljaju u članke koji zadovoljavaju ili nezadovoljavaju kriterijume izgleda članka. Možete ih pogledati ovde.

Korisnički šabloni

Korisnički šabloni su šabloni koje korisnici postavljaju na svoje korisničke stranice da bi označili svoje sposobnosi, znanja i sl. Više o njima ovde

Šabloni klica

Šabloni klica su šabloni koji obaveštavaju korisnike da je dotični članak prekratak i da bi ga trebalo dopuniti sadržajem. Izgled šablon klica je ovde kao i način njihove izrade.

Geografski šabloni

Geografski šabloni se koriste u člancima o državama, kontinentima, zajednicama država isl. Neki od geografskih šablona su {{Šablon:Evropa}}, {{Šablon:Administrativna podela Srbije}}, {{Šablon:Strane sveta}}, itd.

Šabloni sa parametrima

Šabloni sa parametrima (a parametri šablona su ono što je u šablonu označeno trostrukim vitičastim zagradama {{{ovo je parametar}}}. Ovakvi šabloni su npr, {{Šablon:Grad}}, {{Šablon:Opština}}, {{Šablon:Film}}... kao i šabloni za uniformiranost članaka.

Šabloni koji koriste navigaciju

Ova vrsta šablona koristi navigaciju, odn. funkciju sakrij i pokaži. Najbolji primer ovakve vrste šablona je {{Šablon:Administrativna podela Bosne i Hercegovine}} sa funkcijom sakrij i pokaži u gornjem desnom uglu.

Šabloni za uniformiranost članaka

Ova vrsta šablona se koristi u onim člancima kod kojih je potrebna uniformiranost, kao npr. članci o zemljama sveta idr... Neki od takvih šablona za uniformiranje članaka su {{Šablon:Kutijica za državu}}.

Šabloni izrađeni od više šablona

Ova vrsta šablona u sebi ima dva ili više šablona, a namena mu je ista kao i kod običnog jednostavnog šablona samo što se uklapanjem više šablona u jedan smanjuje potreba za upisivanjem više šablona u članak već se postavi samo jedan šablon. Primeri ovakvih šablona su {{Šablon:Administrativna podela Bosne i Hercegovine}}, {{Šablon:Planine Srbije}}...

Kako se postavlja šablon u članak

Već izrađeni šablon postavlja se u članak na sledeći način:

Šabloni bez parametara

U ovu grupu šablona se ubraja i šablon koji u se sebi koristi šablon Navigacija.

{{Šablon:Ime šablona}}

ili

{{Šablon:ime šablona}}

ili u ovom obliku

{{Ime šablona}}

ili

{{ime šablona}}

Napomena: nebitno je u kojem od ova dva oblika postavljamo šablon jer softver automatski prepoznaje šablon po dvostrukim vitičastim zagradama, isto tako je nebitno jesmo li postavili šablon sa velikim početnim slovom ili malim početnim slovom jer i to softver prepoznaje.

Šabloni sa parametrima

Način postavljanja ovakvih šablona će biti objašnjen na primeru reke Dunav i šablona {{Reka}}. Lua error: Cannot create process: proc_open(/dev/null): failed to open stream: Operation not permitted

{{Reka|centar|
|ime=
|slika=
|opis=
|mapa= 
|opis_m= 
|dužina=
|visina=
|protok=
|površina=
|izvor=
|ušće=
|oblasti=
|zemlje=
|pritoke= 
|sliv=
|gradovi=
|plovnost=
}}

Kako se vidi ime, slika, dužina, visina, protok, površina, izvor, ušće i zemlje su parametri koje menjamo (dopisujemo) u članku o reci.

Sa desne strane je izgled praznog šablona, a sa leve je ono što upisujemo u članak. Iza znaka jednakosti (=) a ispred horizontalne linije (|) upisujemo podatke. Lua error: Cannot create process: proc_open(/dev/null): failed to open stream: Operation not permitted

Uzevši za primer podatke za reku Dunav upisujemo ovako:

ime=Dunav

slika=Golubac.JPG

opis=Dunav kod Golupca u Srbiji

dužina=2.888

visina=1.078

protok=4,000

površina=817,000

izvor=Nemačka

ušće=Crno more

zemlje=Rumunija (28.9%),
Mađarska (11.7%),
Austrija (10.3%),
Srbija (10.3%),
Nemačka (7.5%),
Slovačka (5.8%),
Bugarska (5.2%),
BiH (4.8%),
Hrvatska (4.5%),
Ukrajina (3.8%),
Češka (2.6%),
Slovenija (2.2%),
Moldavija (1.7%),
Švajcarska (0.32%),
Italija (0.15%),
Poljska (0.09%),
Albanija (0.03%)

I ovako dobijamo izgled šablona levo.

Nekoliko trikova i saveta

Noinclude

Sve što upišete između oznaka <noinclude> i </noinclude> će se videti (i obraditi) samo kad gledate sam šablon, ne stranicu na kojoj je dotični šablon uključen.

Primena ovih oznaka:

  • kategorizacija šablona (šablon može dobiti kategoriju, a članak/članci u koje ćemo uključiti ovaj šablon NEĆE ući u dotičnu kategoriju)
  • međuviki veze šablona (ako postoje)
  • objašnjenje upotrebe šablona

Includeonly

Sve što upišete između oznaka <includeonly > i </includeonly > će se videti (i obraditi) samo na stranicama na koje je šablon uključen.

Primena:

  • kategorizacija članaka pomoću šablona (ako ne želimo da šablon takođe bude u dotičnoj kategoriji)

Upozorenje: članci koje kategorizujete pomoću šablona ne menjaju kategoriju kad promenite kategoriju u šablon, nego tek kada napravite prvu promenu u dotičnom članku!

Brzo stvaranje šablona

Softver dozvoljava i stvaranje šablona na ovaj način. Upišemo {{Ime našeg šablona}} u članak koji uređujemo. Kliknemo Prikaži pretpregled i videćemo crvenu vezu na naš šablon koja izgleda ovako:

Šablon:Ime našeg šablona

Kliknemo na tu vezu i unesemo ono što želimo da bude u šablonu.

Kopiranje šablona

Iskopirajte neki već postojeći šablon u šablon koji želite napraviti, prilagodite ga svojim potrebama i dobili ste najlakši način stvaranja šablona.

Često korišćeni šabloni

Vidi još