Pomoć:Mala izmena

From Vojna Enciklopedija
This is the latest revision of this page; it has no approved revision.
Jump to navigation Jump to search

Označavanje kutijice "ovo je mala izmena" naznačava da između tekuće i prethodne verzije postoje samo površne razlike: popravke grešaka u kucanju, izmene u oblikovanju i prezentaciji, pregrupisavanje teksta bez menjanja sadržaja, i slično. Mala izmena je revizija za koju urednik veruje da ne zahteva proveru i da nikada neće biti predmet neslaganja. Izmena koja je označena kao mala se u istoriji izmena prikazuje sa malim, masnim slovom m na levoj strani ispred naziva članka.

Nasuprot ovome, veća izmena je revizija koja bi trebala biti pregledana kako bi se potvrdilo da je prihvatljiva svim zainteresovanim urednicima. Stoga, svaka izmena koja utiče na značenje članka nije mala, makar se menjala samo jedna reč. Na primer, dodavanje ili uklanjanje jednog "ne" može potpuno izmeniti značenje rečenice, paragrafa, odeljka ili čak celog članka.

Razlika između većih i malih izmena je značajna jer urednici mogu izabrati da ignorišu male izmene pri pregledanju skorašnjih izmena; prijavljeni korisnici mogu čak postaviti svoja podešavanja tako da se male izmene ni ne prikazuju. Ako postoje ikakve šanse da bi drugi urednik mogao da ospori vašu izmenu, najbolje je ne označavati je kao malu.

Korisnicima koji nisu prijavljeni na Vojnoj Enciklopediji nije dozvoljeno da označavaju svoje izmene kao male zbog potencijala za vandalizam. Mogućnost da označavate izmene kao male je još jedan od razloga da se prijavite.

Kada označiti izmenu kao malu

 • Ispravke grešaka u kucanju ili pravopisu
 • Jednostavno oblikovanje (na primer, velika slova, interpunkcija, ili ispravno dodavanje kosih slova na nesrpske reči poput mutatis mutandis)
 • Promene navodnika u stil srpskog jezika („“) i dodavanje oznaka -{ i }- za sprečavanje preslovljavanja među pismima
 • Oblikovanje koje ne menja značenje strane (na primer, dodavanje horizontalnih linija, razdvajanje paragrafa u dva — kada ovo nije sporno)
 • Očigledne činjenične omaške (na primer, menjanje 1873. u 1973. kada se događaj u pitanju očigledno odvio u drugoj polovini 20. veka)
 • Popravljanje grešaka u oblikovanju
 • Dodavanje i popravljanje viki veza
 • Uklanjanje vandalizma i grafita

Držite na umu

 • Svaka promena izvornog teksta, čak i ako ne utiče na prikazivanje strane u HTML-u (na primer, ako uključuje dodavanje razmaka ili preloma reda) će se i dalje voditi kao izmena u bazi.
 • Označavanje veće izmene kao male se smatra lošim ponašanjem, naročito ako izmena uključuje brisanje nekog teksta.
 • Vraćanje strane najverovatnije neće biti smatrano malom izmenom u većini situacija. Kada je status strane osporen, i posebno ako ključa rat izmena, bolje je ne označavati nijednu izmenu kao malu. Izuzetak od ovog pravila je vraćanje bezočnog vandalizma.
 • Ako omaškom označite izmenu kao malu kada je to zapravo bila veća izmena, trebali biste da napravite drugu, fol izmenu, naznačavajući u opisu izmene "prethodna izmena je bila veća". U ovu svrhu treba načiniti trivijalnu izmenu, ali samo otvaranje polja za uređivanje i snimanje (odnosno nemenjanje ničega) neće raditi, kao što neće raditi ni samo dodavanje razmaka na kraju reda ili praznog reda na kraju članka — u ovim slučajevima, izmena će biti poništena i opis izmene odbačen. Međutim, može se, na primer, dodati razmak između dve reči, ili prelom reda. Ove izmene će biti sačuvane u tekstu i zapisane kao promena, iako neće promeniti prikaz strane.
 • Ukoliko se ne slažete oko toga šta je mala izmena, može biti vredno da svoje neslaganje iskažete preko strane za razgovor urednika, ali uz pažnju da ne izazovete razjareni rat (na primer: "Učinilo mi se da je tvoja izmena ipak nešto veća od male izmene — možda sam ja preosetljiva?"). Postoji siva zona, i mnogi urednici će ceniti povratnu informaciju o tome da li su dobro shvatili stvari.

Izuzeci

Administrator može polu-automatski vraćati izmene poslednjeg urednika strane; sva takva vraćanja viki softver označava kao male izmene. Ovo je tako jer je zbirni efekat izmena i vraćanja — ništa. Alatka za vraćanje je namenjena pre svega za korišćenje u slučajevima vandalizma, kada bi potez vraćanja bilo kog vandalizma trebao biti smatran malom izmenom (i može biti ignorisan u spisku skorašnjih izmena). Ovo ima neželjenu posledicu da, ako su podešavanja postavljena tako da ne prikazuju male izmene, i neželjena izmena nije bila označena kao mala, korisnik u Skorašnjim izmenama i Unapređenim skorašnjim izmenama vidi nju, ali ne i možda već izvršeno polu-automatsko vraćanje.

Vidi i

Помоћ:Садржај
Прављење бота Прављење шаблона Историја измена Коришћење табеле Мала измена Књиге
Разлике Дугмићи за измене Уређивање Патролирање измена Враћање на претходну ревизију Лична подешавања
Страница датотеке Побољшане скорашње измене Египатски хијероглифи Историја чланка Надгледање страница Променљиве
Скорашње измене Јапански језик Име странице Архивирање странице за разговор Прављење клице Ogg
Кориснички доприноси Како направити списак „Привидна“ измена Фусноте Шта води овде Опис измене
Категорија