Помоћ:Prijavljivanje

From Vojna Enciklopedija
This is the latest revision of this page; it has no approved revision.
Jump to navigation Jump to search

Kad se prijavljujete, treba da napišete korisničko ime. Sve izmene koje napravite na Vojnoj Enciklopediji dok ste prijavljeni kao korisnik biće vezane uz vaše korisničko ime. To znači da će Istorija stranice (ona veza na vrhu i dnu stranice) zauvek zabeležiti da ste upravo vi doprineli stranici. Kad niste prijavljeni, izmene se samo beleže uz vašu anonimnu internet adresu (niz brojeva). Osim toga, možete videti popis svih svojih doprinosa tako da kliknete na vezu prilozi, koja se vidi na levoj paleti kad ste prijavljeni.

Imaćete ličnu korisničku stranu, gde možete pisati o sebi. Iako Vojna Enciklopedija ne služi tome da organizirate svoj homepage, slobodno stavite par svojih slika, pišite o svojim hobijima itd. Mnogi korisnici na svoju korisničku stranicu stave popis članaka kojima se najviše ponose ili beleže veze koje su im važne.

Takođe ćete imati ličnu stranu za razgovor, na kojoj možete razgovarati s drugim korisnicima. Nju možete videti ako odete na svoju korisničku stranu i kliknete na Razgovor o ovoj strani na levoj ili gornjoj paleti. Kad god neko napiše poruku na vašoj stranici za razgovor, dobićete obaveštenje o tome, na vrhu bilo koje strane pisaće imate poruku. Ako prilikom prijavljivanja upišete e-mail adresu, ostali korisnici vam mogu slati e-mailove, ali stvar ostaje anonimna - korisnik koji vam šalje e-mail ne zna vašu adresu. Ne morate upisati adresu ako ne želite.

Veća privatnost

Kad se prijavljujete, ne morate odavati nikakve lične podatke, čak ni e-mail adresu. Zanimljivo je da imate veću anonimnost nakon prijave nego pre nje. Kako to? Kad niste prijavljeni, sve vaše izmene beleže se uz vašu internet adresu, što je niz brojeva. To znači da ostali korisnici mogu otkriti koji je vaš internet provajder, a mogu otprilike odrediti i iz koje se zemlje povezujete. Ako na kompjuteru imate bilo kakav softver s javnog servera, drugi ljudi mogu otkriti i druge stvari o vama. Sve to možete izbeći tako što ćete se prijaviti kao korisnik, jer se onda vaša internet adresa više ne vidi.

Više mogućnosti za uređivanje teksta

Softver MedijaViki na kojem se zasniva i ova Vojna Enciklopedija, ima mnogo mogućnosti koje su na raspolaganju samo prijavljenim korisnicima. Na primer, prijavljeni korisnici mogu označavati izmene kao „male“ (o malim izmenama vidi ovde).

Jedna vrlo važna osobina koju aktivni saradnici često koriste jeste veza Moj spisak nadgledanja na levoj paleti. Kao prijavljeni korisnik, na svakoj stranici imate vezu Nadgledaj ovu stranicu. Ako kliknete na nju, ta se stranica dodaje vašem ličnom spisku nadgledanih stranica. Veza Moj spisak nadgledanja prikazuje samo izmene na tim stranicama (za razliku od veze Skorašnje izmene, koja prikazuje sve izmene na Vojnoj Enciklopediji). Tako ćete lakše znati šta se događa sa stranicama koje vas zanimaju.

Samo prijavljeni korisnici mogu da preimenuju strane, a ta je delatnost vrlo važna za strukturu i doslednost Vojne Enciklopedije.

Radi lakšeg snalaženja u članku, prijavljeni korisnici mogu koristiti i uređivanje odlomaka, što radite tako da kliknete na malu vezu [Uredi] pored naslova dotičnog odlomka.

Opcije u Vojnoj Enciklopediji

Možete detaljno odrediti način rada na Vojnoj Enciklopediji. Možete promeniti izgled cele stranice ako izaberete drugi stil prikaza (npr. "Cologne Blue"), možete izabrati izgled matematičkih formula, hoće li poveznice biti podcrtane, kolika će biti veličina prozora za upis, koliko stranica prikazati u Skorašnjim izmenama itd.

Ovlašćenja administratora

Administratori mogu brisati stranice, zaštititi stranice od uređivanja, menjati zaštićene stranice i blokirati korisnike zbog kršenja pravila Vojne Enciklopedije. Administratori izvršavaju volju viki-zajednice na stranicama kao što je ona sa predlozima za brisanje. Naravno, samo prijavljeni korisnici mogu postati administratori. Ako želite uložiti zahtev da postanete administrator, prvo morate neko vreme sarađivati na Vojnoj Enciklopediji bez većih sukoba sa drugima. Zatim proučite stranicu Administratori.