Помоћ:Prividna izmena

From Vojna Enciklopedija
This is the latest revision of this page; it has no approved revision.
Jump to navigation Jump to search

Fol izmena ili prividna izmena je izmena u tekstu koja malo ili nimalo utiče na prikaz strane, ali omogućava da se snimi korisni opis (privid) izmene. Opis fol izmene se može koristiti za ostavljanje tekstualne poruke, i za ispravljanje prethodnog opisa izmene, recimo u slučaju da je prethodna izmena omaškom označena kao „mala“ (vidi Mala izmena). Tekstualne poruke putem opisa izmene su način komunikacije sa drugim urednicima. Ovakve tekstualne poruke mogu videti rasuti urednici pod IP adresama koji nemaju korisničku stranu za razgovor, ili saradnici koji nisu pročitali stranu za razgovor o članku, ako ona postoji. Svaki opis izmene može sadržati do 200 karaktera. Prijavljeni urednici bi trebali da fol izmene označe kao „male“.

Primeri:

  • Menjanje broja preloma redova u tekstu. Promena broja uzastopnih preloma redova sa 0 na 1 ili sa 2 na 3 (ili obratno) nema uticaja na prikaz strane. Promena sa 1 na 2 preloma reda čini razliku u prikazu strane koja verovatno neće biti fol izmena. Dodavanje preloma redova na kraju članka neće biti snimljeno kao fol izmena (vidi dole).
  • Menjanje broja razmaka. Promena jednog razmaka u dva ili više (ili obratno) takođe nema uticaja na prikaz strane. Više uzastopnih razmaka se uvek prikazuje kao jedan razmak, osim ako red počinje vodećim razmakom.

Nulta izmena

Nulta izmena se dešava kada se strana snimi bez da se tekst izmeni, što je korisno za osvežavanje keša. Nulta izmena neće biti zapisana kao izmena, načiniti bilo kakav zapis u istoriji strane, u Skorašnjim izmenama, itd., i opis izmene će biti odbačen.

Primeri:

  • Otvaranje polja za uređivanje i snimanje. Uređivanje i snimanje samo odeljka će često biti dovoljno, ali može ponekad ishodovati fol izmenom.
  • Dodavanje samo preloma redova na kraju članka i snimanje. Ovo je takođe nulta izmena.

Efekti:

  • Ukoliko je neki članak indirektno dodat u neku kategoriju putem šablona, ali je ova kategorizacija bila podešena u šablonu tek nakon njegovog dodavanja u članak, potrebno je izvršiti nultu izmenu članka da bi ovo poprimilo efekta.
Помоћ:Садржај
Прављење бота Прављење шаблона Историја измена Коришћење табеле Мала измена Књиге
Разлике Дугмићи за измене Уређивање Патролирање измена Враћање на претходну ревизију Лична подешавања
Страница датотеке Побољшане скорашње измене Египатски хијероглифи Историја чланка Надгледање страница Променљиве
Скорашње измене Јапански језик Име странице Архивирање странице за разговор Прављење клице Ogg
Кориснички доприноси Како направити списак „Привидна“ измена Фусноте Шта води овде Опис измене
Категорија