Помоћ:Razlike

From Vojna Enciklopedija
This is the latest revision of this page; it has no approved revision.
Jump to navigation Jump to search

Lua error: Cannot create process: proc_open(/dev/null): failed to open stream: Operation not permitted Razlike (kratko razl, Lua error: Cannot create process: proc_open(/dev/null): failed to open stream: Operation not permitted) se odnose na razlike između dve revizije stranice. Razlikama se može pristupiti iz istorije strane. Za svaku verziju postoje dva mogućna opcijska kružića: kružić u levoj koloni služi za izbor starije verzije, a kružić u desnoj za izbor novije. Pritiskom na dugme „Upoređivanje označenih verzija“ dobija se strana razlike između ove dve verzije.

Za posebne slučajeve — razliku samo jedne izmene ili između stare i tekuće verzije — druga mogućnost je izbor veze tren ili razl u istoriji strane ili na strani Skorašnje izmene. Razlike se takođe prikazuju i u slučaju sukobljenih izmena kako biste mogli tačno videti šta bi trebalo da uklopite u tekst.

Počevši od Medijavikija 1.5, razlike rade i u pretpregledu izmene, prikazujući razlike između tekuće uskladištene verzije i one koja je trenutno u polju za uređivanje.

Kako razlike izgledaju

Ovaj primer prikazuje kako bi mogao da izgleda vrh strane razlike. (Ovo je samo primer. Neke od veza su prepravljene.)

Revizija od 03:57, 1. novembar 2007. (uredi)

Dzordzm (razgovor | prilozi | blokiraj)
(Opisi izmena u razlikama su super!)
Prethodna izmena

Revizija od 03:58, 4. novembar 2007. (uredi) (poništi)

Dungodung (razgovor | prilozi | blokiraj)    [poništi]
m (radovi više nisu u toku, prepravka)
Sledeća izmena

Linija 1: Linija 1:
- {{Radovi u toku}}
'''Razlike''' (kratko '''razl''', {{jez-en|diff}}) se odnose na razlike između dve revizije stranice. Razlikama se može pristupiti iz [[Pomoć:Istorija strane|istorije strane]]. Za svaku verziju postoje dva mogućna [[opcijski kružić|opcijska kružića]]: kružić u levoj koloni služi za izbor starije verzije, a kružić u desnoj za izbor novije. Pritiskom na dugme „Upoređivanje označenih verzija“ dobija se strana razlike između ove dve verzije. '''Razlike''' (kratko '''razl''', {{jez-en|diff}}) se odnose na razlike između dve revizije stranice. Razlikama se može pristupiti iz [[Pomoć:Istorija strane|istorije strane]]. Za svaku verziju postoje dva mogućna [[opcijski kružić|opcijska kružića]]: kružić u levoj koloni služi za izbor starije verzije, a kružić u desnoj za izbor novije. Pritiskom na dugme „Upoređivanje označenih verzija“ dobija se strana razlike između ove dve verzije.
Linija 30: Linija 30:
== Saveti == == Saveti ==
- Kada premeštate ili umnožavate deo teksta unutar strane ili sa druge strane, i pritom pravite i druge izmene, korisno je razdvojiti ove izmene. Na ovaj način se „razlike“ mogu primeniti korisno. + Kada premeštate ili umnožavate deo teksta unutar strane ili sa druge strane, i pritom činite i druge izmene, korisno je razdvojiti ove izmene. Na ovaj način se „razlike“ mogu korisno primeniti za proveravanje tih drugih izmena.
Razlike prikazuju razlike po redu. Neki urednici nalaze da dodavanje ručnih preloma redova unapređuje prikaz razlika. Razlike prikazuju razlike po redu. Neki urednici nalaze da dodavanje ručnih preloma redova unapređuje prikaz razlika.

Dve verzije su prikazane jedna do druge. U izdanjima Vikimedijinih projekata na jezicima u kojima se piše s leva na desno, poput srpskog, stara verzija se nalazi na levoj strani. Ovo je obrnuto u pismima kojima se piše s desna na levo. Veze „Revizija od vreme, datum“ povezuju na svaku verziju (počevši od Medijavikija 1.4). Ako je novija verzija najnovija, veza će biti ka običnoj strani i koristiće se naslov „Trenutna revizija (vreme, datum)“.

Veza „uredi“ vas vodi ka strani za uređivanje te verzije. Možete biti upozoreni da uređujete neažurnu reviziju, i ako prenebregnete to upozorenje i nastavite, vratićete sve izmene koje su učinjene u međuvremenu nakon te revizije.

Veza „poništi“ na strani novije revizije će vratiti tu konkretnu izmenu. Kada izaberete tu vezu, možete proveriti stranu razlike izmene koju ćete ovime napraviti, dok će opis izmene automatski biti popunjen sadržajem iz Medijaviki:undo-summary („Vraćena revizija $1 korisnika $2 (Razgovor)“). Ovaj opis se može uređivati pre nego što snimite svoju izmenu. Kada vraćate nekoliko izmena odjednom, automatski opis izmene možda neće raditi. Iako veza postoji na svim stranama razlika, ona ne radi kada se izmene sukobljavaju. Često se verzije starije od tekuće ne mogu vratiti na ovaj način. Ako veza ne radi, viki softver će vam reći da izmena nije mogla biti vraćena i odvesti vas na uobičajenu stranu za uređivanje tekuće verzije.

Ispod ovoga su veze korisničkoj strani i strani za razgovor oba korisnika koji su uredili stariju i noviju verziju. Prikazuju se i veze ka spiskovima priloga korisnika. Prijavljenim administratorima se prikazuje i veza za blokiranje korisnika. Administratorima se na strani novije revizije prikazuje i veza „vrati“, koja im omogućava da vrate sve izmene koje je napravio taj korisnik. Obratite, međutim, pažnju na to da se ova veza prikazuje čak i kada se gledaju razlike u odnosu na verziju koja nije najnovija; ako u takvom slučaju postoje novije izmene koje je sačuvao neki drugi korisnik, veza „vrati“ ne bi vratila prikazanu izmenu.

Zatim su prikazani opisi izmena u zagradama. Ako je korisnik upotrebljavao veze u svom opisu izmene, one će se ponašati kao veze i na strani razlike. Ako je urednik označio izmenu kao malu izmenu, pre opisa se pojavljuje m.

Veze „← Prethodna izmena“ i „Sledeća izmena →“ omogućavaju da se provere ranije ili novije verzije. Kada proveravate razlike između dve ne-uzastopne revizije, pojaviće se obaveštenje „(Nije prikazano x međuverzija)“.

Paragrafi koji se razlikuju u poređenim verzijama naglašeni su zelenom bojom na strani starije verzije i plavom bojom na strani novije verzije. Tekst koji je uklonjen unutar paragrafa prikazuje se masnim slovima na izraženo zelenoj pozadini u starijoj verziji. Novododati tekst unutar paragrafa se prikazuje masnim slovima na izraženo plavoj pozadini u novijoj verziji. Ako je čitav paragraf uklonjen ili dodat, tekst nije masan već samo na bojenoj pozadini, dok je druga strana prazna (bela). Neizmenjeni tekst je prikazan crnim slovima na beloj pozadini, i prikazuju se samo delovi pre i posle izmenjenog teksta.

Nakon tabele razlika, prikazuje se u potpunosti novija od dve poređene verzije, osim ako korisnik postavi podešavanja tako da se ovo ne radi.

URL

Možete koristiti i URL adrese da prikažete razlike.

Otvorite reviziju jedne strane koju želite da uporedite sa nekom drugom, na primer,

http://sr.wikipedia.org/w/index.php?title=Pomoć:Istorija_strane&oldid=1263063,

i reviziju (te ili druge) strane, na primer

http://sr.wikipedia.org/w/index.php?title=Glavna_strana&oldid=851593.

Primetite da svaka revizija ima svoj ID broj, koji se vodi nezavisno od strane na kojoj se izmena vrši. Umnožite oldid broj iz jedne revizije (u ovom slučaju &oldid=1263063) i zamenite naziv parametra oldid sa diff: &diff=1263063. Nalepite ovu nisku u URL druge strane između naziva te strane i njenog oldid određenja (u ovom slučaju &oldid=851593), tako da dobijete nisku

http://sr.wikipedia.org/w/index.php?title=Glavna_strana&diff=1263063&oldid=851593.

Ako želite, možete iz URL adrese ukloniti naziv stranice (title=Glavna_strana u gornjem primeru), ali to nije nužno. Ovo ishoduje stranom razlike koja poredi date verzije dve (ili iste) strane. [1]

Da biste uporedili tekuću verziju strane i verziju sa datim oldid, možete za tekuću verziju staviti current nakon &diff= umesto oldid broja. Na primer,

http://sr.wikipedia.org/w/index.php?title=Glavna_strana&diff=current&oldid=851593

upoređuje tekuću verziju glavne strane sa verzijom čiji je oldid 124558.

Obrisane revizije

Administrator može videti obrisane revizije, ali ne može neposredno primenjivati razlike. U ovu svrhu strana se mora (privremeno) vratiti, ili makar sve revizije između kojih se žele videti razlike.

Preusmerenje

Razlike se takođe koriste da prikažu stranu preusmerenja kao običnu stranu, prikazujući i sadržaj nakon samog preusmerenja. Alternativa je korišćenje pretpregleda.

Saveti

Kada premeštate ili umnožavate deo teksta unutar strane ili sa druge strane, i pritom činite i druge izmene, korisno je razdvojiti ove izmene. Na ovaj način se „razlike“ mogu korisno primeniti za proveravanje tih drugih izmena.

Razlike prikazuju razlike po redu. Neki urednici nalaze da dodavanje ručnih preloma redova unapređuje prikaz razlika.

Ako želite da nađete izmenu između dve revizije u kojoj je načinjena neka konkretna izmena (kako biste našli korisnika, opis izmene i kontekst unutar kojeg je izmena načinjena), i ako pretraga opisa izmena ne pomaže, pogledajte stranu razlike između 1/3 i 2/3 prostora za pretragu (između polazne revizije i one gde vidite izmenu, koja je dakle načinjena negde između). Posmatrajući razlike i/ili „2/3“ reviziju, može se zaključiti u kojem od tri dela prostora za pretragu je učinjena izmena. Ovaj postupak se može ponavljati, svaki put sužavajući prostor za pretragu na trećinu, tako dovodeći do tražene izmene u malom broju koraka. Za promene u vikitekstu koje ne utiču na prikaz strane, poput zamenjivanja šablona ili uređivanja HTML komnetara, ovo nije u potpunosti primenljivo, ali se izmena može naći deljenjem prostora za pretragu na pola.

U slučaju Klasične kože sa brzom trakom, strana razlike nema brzu traku, kako bi ostalo više prostora. Stoga je strana razlike takođe korisna za pregledanje strane na celoj širini ekrana bez potrebe za menjanjem podešavanja. U slučaju Monobuk kože, ploče na levoj strani su takođe i na strani razlike.

Prikaz na strani razlike katkad može biti širi od ekrana, zbog toga što se prikazuju dve kolone, ali i zato što URL adrese (posebno one dugačke) nisu sakrivene. U takvim slučajevima, morate koristiti horizontalni klizač pregledača kako biste videli ceo prikaz.

Помоћ:Садржај
Прављење бота Прављење шаблона Историја измена Коришћење табеле Мала измена Књиге
Разлике Дугмићи за измене Уређивање Патролирање измена Враћање на претходну ревизију Лична подешавања
Страница датотеке Побољшане скорашње измене Египатски хијероглифи Историја чланка Надгледање страница Променљиве
Скорашње измене Јапански језик Име странице Архивирање странице за разговор Прављење клице Ogg
Кориснички доприноси Како направити списак „Привидна“ измена Фусноте Шта води овде Опис измене
Категорија