Помоћ:Sadržaj

From Vojna Enciklopedija
This is the latest revision of this page; it has no approved revision.
Jump to navigation Jump to search

Vojna Enciklopedija je slobodna enciklopedija, koju stvaramo na ovom web sajtu. Vojna Enciklopedija je otvorenog karaktera što znači da ste slobodni da promenite bilo koji članak ili da slobodno dodajete sadržaj već postojećim stranicama.

U sledećih nekoliko redova saznat ćemo kako se registrovati i prijaviti, započeti novi članak, kako pravilno formatirati stranicu, te upoznati pravila kojih se svaki korisnik mora pridržavati. Uputsva su poređana tako da novi korisnik može pravilnim redom da oblikuje članak. Iako vam nešto ne pođe za rukom, ne odustajte, uvijek možete postaviti pitanje gde se svi mi okupljamo!Pomoć

Nuvola apps kmessedwords.png   Početak
Nuvola devices mouse.png   Pregled Vojne Enciklopedije
Nuvola apps keditbookmarks.png   Podešavanja naloga
Nuvola apps kuser.png   Vojna Enciklopedija zajednica
Wikipedia-logo.png   Više o Vojnoj Enciklopediji
Nuvola apps agent.png   Pravila, smernice i rukovođenja
Nuvola apps remote.png   Komunikacija
Nuvola apps filetypes.png   Najčešće postavljana pitanja
Nuvola apps package wordprocessing.png   Uređivanje Vojne Enciklopedije
Nuvola apps ksig.png   Doprinosi Vojne Enciklopedije
Nuvola apps mycomputer.png   Napredna uređivanja
Nuvola apps kmplot.png   Praćenje izmena
Icon tools.png   Tehničke informacije
Da biste videli sve ovo na jednoj stranici, pogledajte mapu celokupne pomoći.


Kako se prijaviti?

Ako želite sarađivati i pomoći Vojnoj Enciklopediji u pisanju novih članaka obavezno se registrujte .

Članak je nemoguće obrisati ako je uređen po propisima, a sve što spada pod vandalizam se briše!

Kako započeti članak?

Ako ste stručni za neko polje i želite podeliti svoje znanje najbolje je da započnete novi članak ili više njih, ili ako postoji članak da ga dopunite novim informacijama. Prvo što trebate je da izvršite pretragu da vidite postoji li isti ili veoma sličan članak. Tako se izbegavaju dvojni članci koji govore o istoj stvari.

Članak najlakše započinjemo unošenjem naziva istog u polje ispod:

Kako još mogu započeti novi članak?

Kako bi članci trebali izgledati

Na primjerima se najbolje uči. Uvijek možete provjeriti nečiji drugi članak koji je bio izabran za odabrani članak, a on se obično pojavljuje na naslovnoj stranici. Tu možete videti šta bi jedan prosečni članak trebao da sadrži. Korisno je pogledati i englesku ili neku drugu Wikipediju, te tu naći dosta podataka za vaš članak, ili čak prevesti već postojeći.

Osnovne napomene

  • Kod pisanja članaka obavezno je korišćenje afrikata u srpskom jeziku (čćđšž).
  • Sam sadržaj članka ne sme biti potpisan od autora, jer je Vojna Enciklopedija bazirana na GNU Slobodnoj dozvoli i sav sadržaj je slobodan. Zapis o tome ko je napisao članak postoji, jer se svaka promena, pa čak i ona najmanja, zapisuje. Pošto posedujete svoju korisničku stranicu (za što se trebate registrovati), sa vašim imenom vaše zasluge i rad se itekako primete.
  • Osim dodavanja informacija, članke je lepo povezati sa drugim člancima. Za tu svrhu koristimo interne linkove koji se stvaraju pomoću ove komande: Button link.png. Linkova ne treba biti premalo, ali niti previše. Spoljni linkovi na stranice koje nisu u sklopu Vojne Enciklopedije se dodaju na dnu članka u posebnom odeljku. Spoljni link se može napraviti komandom Button extlink.png. Pogledajte detaljnija uputstva o pravljenju linkova.
  • Uvek je lepo ubaciti i neku sliku u članak. Prvo što morate je postaviti sliku na Vojnu Enciklopediju, ili pretražiti Wiki skladište da li postoji ista ili slična slika. Kada ste našli ili postavili sliku, onda je morate pravilno linkovati. Slika ne sme kršiti autorska prava!
  • Vojna Enciklopedija je enciklopedija. Nijedan članak ne bi smeo biti neka vrsta reklame ili lična promocija. Također, lični utisci i kritički osvrt na temu nisu uvek poželjni. Vojna Enciklopedija treba da sadrži što više činjenica, podataka i slika.

Takođe pogledajte

Kako mogu pomoći?

Već ste sve savladali? Na Vojnoj Enciklopediji postoji mnogo članaka koji su u samo započeti, nisu prevedeni, ili im je potrebno preuređivanje.

Postoji mnogo članaka kojima treba više informacija. Takvi članci su pod kategorijom - Članci u začetku. Ako ste specijalizovani za neko određeno područje, postoje i posebne kategorije kojima treba vaša pomoć za posebne oblasti.


Pogledajte sljedeće kategorije ako mislite da možete pomoći: