Помоћ:Upotreba stranica za razgovor

From Vojna Enciklopedija
This is the latest revision of this page; it has no approved revision.
Jump to navigation Jump to search

Stranica za razgovor je posebna Vojno Enciklopedijina stranica koja sadrži raspravu o sadržaju pridružene stranice članka. Da bi videli stranicu za razgovor nekog članka, kliknite na vezu razgovor negde na ivici ekrana (zavisno od kože koja se koristi i da li ste menjali podešavanja prikaza). U podrazumevanom prikazu, veza razgovor se nalazi na kartici na vrhu strane, odmah pored veze uredi. Kada ste na stranici za razgovor, klik na vezu projekat ili članak će vas vratiti nazad na glavni članak.

Neizbežno je da će doći do situacija u kojima će saradnici na članku imati obostranu korist od rasprave o istom — zato smo napravili imenski prostor naročito za takve rasprave. U lepo ponašanje spada potpisivanje onoga što napišete na strani za razgovor.

Za neke važne smernice o upotrebi Stranice za razgovor, pogledajte Smernice za korišćenje stranice za razgovor. Takođe pogledajte Kako arhivirati stranu za razgovor.

Za šta se koristi?

NAPOMENA: Korišćenje Vojno Enciklopedijskih stranica za razgovor („kartice razgovor“) se preporučuje kao prvi korak u rešavanju sukoba na Vojnoj Enciklopediji.

Svrha stranice za razgovor na Vojnoj Enciklopediji jeste da pomogne u poboljšanju sadržaja osnovne stranice članka, sa enciklopedijske tačke gledišta. Pitanja, osporavanja, nepovezan tekst (na primer, usled značajne zabune ili pristrasnosti), bitni argumenti za promenu teksta i primedbe na osnovnu stranicu — sve ovo se smatra prihvatljivim.

Saradnici se u principu protive da se stranice za razgovor koriste samo u svrhu zastupanja nekih stavova o glavnoj temi. Vojna Enciklopedija nije govornica, ona je enciklopedija. Drugim rečima, pričajte o članku, ne o temi. Jedino navike koje negujemo sprečavaju Vojnu Enciklopediju da se pretvori u forum ili blog. Takođe pogledajte: Bonton.

Ipak, Saradnici su samo ljudi, pa je potpuno prirodno da se na stranicama za razgovor nađe i poneka prepirka pristalica raznih stavova — to je u nekim slučajevima čak i dovelo do poboljšanja članka! Tako da postoji određeni nivo tolerancije, a većina Saradnika s vremena na vreme ne uspe da se odupre pa se ipak upusti u prepirku.

Spamovanje“ (spamming) - slanje sličnih poruka na više od nekoliko stranica za razgovor korisnika, često u svrhu zauzimanja za neku akciju — apsolutno je nepoželjno.

Osobina „Dodaj komentar“

Za uređivanje strane za razgovor može se koristiti i tag „Dodaj komentar“ (klikom na znak „plus“ + tik desno od dugmeta „uredi“), ali samo za novu temu i za odgovor koji ide na kraj poslednje teme.

  • Za novu temu, popunite kutiju „Tema/naslov“. Onda je opis izmene automatski isti kao i naslov novog podnaslova.
  • Za odgovor koji ide na kraj poslednje teme, nemojte popunjavati kutiju „Tema/naslov“. U tom slučaju ne može se dati opis promene. Umesto toga, izmenite prethodnu temu.

Kada koristite „Dodaj komentar“, sukob izmena je nemoguć. Međutim, u slučaju da ne počinjete novu temu već odgovarate na postojeću, vaš odgovor će možda biti dodat novostvorenoj poruci koja je dodata dok ste vi pisali vašu. Stoga se u principu preporučuje da editujete podnaslove kada odgovarate, a da koristite „Dodaj komentar“ kada započinjete novu temu. Ako se kojim slučajem vaš komentar nađe na pogrešnom mestu, jednostavno izmenite stranu i pomerite ga.

Primer stranice za razgovor

Ovaj članak je sjajan. BraneJ 6 septembar 2005 08:17 (Central Europe Daylight Time)

E baš nije! –jovanvb
E baš jeste! –dungodung
Govorio sam BraneJ! –jovanvb

Draži mi je dungodung. –BraneJ

Samo bez nervoze. –Saša.Stefanović

Treba li nam još ovoga?

Potrebniji nam je članak o dobroti nego ovaj nered. –Kurir Jovica

Jeste, a šta kažeš na Treće opštinsko prvenstvo u hrkljušu? –Nekontrolisani fanatik

Primetite da su gornji primeri namenjeni da prestave samo oblik koji bi stranica za razgovor trebalo da ima, a ne i sadržaj kakav bi trebalo tamo postavljati.

Korisničke stranice za razgovor

I vaša korisnička stranica ima stranicu za razgovor koja ima neke posebne osobine. Kao prvo, u zaglavlju pored vašeg imena stoji veza na nju (ako koristite neku drugu „kožu“ umesto podrazumevane, može da se nalazi i na drugom mestu). Takođe, ako je drugi izmene, na vrhu stranice vam se pojavljuje tekst Imate novih poruka. Ove stranice se mogu koristiti za povremenu komunikaciju među korisnicima; međutim, imajte u vidu da su ove stranice javne. Ako želite da komunicirate privatno, koristite e-poštu (pogledajte Slanje elektronske pošte korisnicima).

Da bi ste pisali na stranici za razgovor drugog korisnika, kliknite na vezu Razgovor u panelu sa strane dok gledate korisničku stranicu (a tamo možete stići ako kliknete na ime tog korisnika). Na spisku skorašnjih izmena ili na vašem spisku nadgledanja možete direktno pristupiti korisnikovoj stranici za razgovor prateći vezu (Razgovor) posle korisničkom imena ili IP adrese.

Većina korisnika svoje stranice za razgovor tretira kao i bilo koju drugu stranicu za razgovor i povremeno arhiviraju sadržaj u ličnu podstranicu — bilo kada strana postane predugačka, u redovnim intervalima, ili kada odu na odmor. Drugi brišu komentar nakon što odgovore na njih.

Vidi još