Vojna Enciklopedija:Šta Vojna Enciklopedija nije

From Vojna Enciklopedija
This is the latest revision of this page; it has no approved revision.
Jump to navigation Jump to search

Lua error: Cannot create process: proc_open(/dev/null): failed to open stream: Operation not permitted Lua error: Cannot create process: proc_open(/dev/null): failed to open stream: Operation not permitted

Vojna Enciklopedija je onlajn enciklopedija, a takođe i (kao sredstvo za ostvarenje toga) onlajn zajednica. Stoga, ima nekih stvari koje ne spadaju u Vojnu Enciklopediju.1

Šta Vojna Enciklopedija nije

Vojna Enciklopedija nije papirna enciklopedija

Vojna Enciklopedija nije papirna enciklopedija. To u praksi znači da ne postoje ograničenja u broju tema koje možemo pokriti, sem proverljivosti podataka i nekih drugih, navedenih na ovoj strani.

Postoji neka vrsta izvodljivog ograničenja na veličinu pojedinačnih članaka koja zavisi od veličine strane za preuzimanje za modemske (dialup) čitaoce i obzirnost ka čitljivosti uopšte. Postoji tačka posle koje je podela članka na više manjih i ostavljanje odgovarajućih pregleda prirodan tok razvoja teme. Dok papirne enciklopedije imaju kraće članke, činjenica da ovo nije papir i to nam takođe dozvoljava da im dajemo temeljniji tretman. Stoga članci mogu da sadrže veze, budu ažurniji itd.

Vojna Enciklopedija nije rečnik

Što se tiče Vojne Enciklopedije, ona nije rečnik, rečnik žargona, ni geneološki ili biografski rečnik. Ipak, jedan od standardnih oblika enciklopedija u srpskoj kulturi su i enciklopedijski rečnici. Kako srpski jezik ima znatno manji broj govornika, odrednice koje opisuju pojmove u jednoj ili dve rečenice sasvim su prihvatljivi članci na Vojnoj Enciklopediji. Te odrednice treba povećati, treba ih povezati i sl., ali je prihvatljivo da one stoje.

Vojna Enciklopedija nije govornica niti sredstvo za reklamiranje

Lua error: Cannot create process: proc_open(/dev/null): failed to open stream: Operation not permitted Vojna Enciklopedija nije govornica, četovanje, diskusioni forum ili sredstvo za propagandu i reklamiranje. Stoga, članci Vojne Enciklopedije nisu:

 1. bilo kakva vrsta propagande ili reklame. Članak, naravno, može objektivno da izveštava o takvim stvarima, dokle god je načinjen pokušaj da piše sa neutralne tačke gledišta.
 2. Blog: Razlika između Vojne Enciklopedije i bloga je u tome da se ovde ne prezentuje samo vaše mišljenje, morate da sarađujete sa drugima, i sve što dodate mora biti istinito. Ako niste sigurni da je nešto činjenica, to morate i da naglasite. Ako se vi i neko drugi ne slažete oko činjenica, oboje morate da opišete sukob pošteno i precizno.
 3. Diskusioni forumi. Držite se zadatka — stvaranja enciklopedije. Možete ćaskati sa ljudima na njihovim korisničkim stranicama za razgovor, a probleme u člancima rešavajte na odgovarajućim stranama za razgovor ali nemojte diskusiju prenositi u same članke.
 4. Kritički pregledi. Kritičke analaze jesu dobrodošle, ali ako su utemeljene na direktnim opažanjima trećih lica. Pogledajte broj 5 ispod. Takođe pogledajte Vojna Enciklopedija:Vodič za pisanje boljih članaka#Proverite svoje izmišljene stvari.
 5. Lični eseji koji iznose vaša lična mišljenja o temi. Cilj Vojne Enciklopedije je da sakupi ljudsko znanje. Ona nije sredstvo kojim treba lično mišljenje učiniti delom tog znanja. U retkim slučajevima kada su mišljenja pojedinca dovoljno bitna da bi se o njima raspravljalo, poželjno je prepustiti drugima da pišu o tome.
 6. Originalno istraživanje kao što je predlaganje teorija i rešenja, originalne ideje, definisanje termina, sklapanje novih reči itd. Pogledajte Bez originalnog istraživanja. Ako ste uradili originalno istraživanje o nekoj temi, objavite vaše rezultate na nekom drugom mestu, na primer, knjiga, ugledni časopis ili na nekom uglednom sajtu. Vikipedija će izvestiti o vašem radu kada on postane deo prihvaćenog ljudskog znanja. Ne moraju svi podaci koji se upisuje u Vikipediju da budu iz uglednih i veoma čitanih časopisa; ali potrudite se da ne budu ništa manje pouzdani i proverljivi. Na primer, navođenje knjiga, štampe ili pouzdanih mrežnih resursa pokazuje da je materijal proverljiv a ne da je lično mišljenje onoga ko uređuje.
 7. Samopromocija. Mada ste slobodni da pišete o sebi ili projektima u koje ste lično duboko umešani, zapamtite da merila za enciklopedijske članke važe i za te strane, kao i za sve druge. Stvaranje preobilne količine linkova i referenci na autobiografske članke je neprihvatljivo. Pogledajte Autobiografija.
 8. Reklamiranje. Članci o vojnim kompanijama i vojnim proizvodima su u redu ako su pisani objektivnim i nepristrasnim stilom. Sve teme u članku takođe moraju biti proverljive od trećih strana, pa članci o vrlo malim, „garažnim“ kompanijama najverovatnije nisu prihvatljivi. Spoljni linkovi ka komercijalnim organizacijama su prihvatljivi ako mogu poslužiti za identifikovanje glavnih korporacija koje su povezane sa temom. Molimo imajte u vidu da Vojna Enciklopedija ne podržava bilo koji biznis i da ne sprovodi programe za udruživanje.

Vojna Enciklopedija nije ni „mirror“ ni skladište linkova, slika ili medijskih datoteka

Vojna Enciklopedija nije ni „mirror“ ni skladište veza, slika ili medijskih datoteka. Svi sadržaji dodati Vojna Enciklopedija će možda morati biti nemilosrdno prepravljeni da bi bili uključeni u enciklopediju. Samom predajom, vi prihvatate da dajete sadržaj u slobodnu upotrebu po GNU LSD. 2 Vojna Enciklopedija članci nisu:

 1. Proste zbirke spoljašnih linkova ili Internet direktorijumi. Nema ništa loše u tome da članku dodate spisak linkova bitnih za sadržaj; međutim, preterano povezivanje omalovažava članke i odvlači od svrhe Vojne Enciklopedije.
 2. Proste zbirke unutrašnjih linkova, osim strana za višeznačne odrednice kada je naslov članka dvosmislen, i spisak tema za pomoć u organizovanju članaka.
 3. Proste zbirke javnog vlasništva ili drugih izvornih materijala kao što su čitave knjige ili izvorni kod, originalni istorijski dokumenti, pisma, zakoni, objave i drugi izvorni materijali koji su korisni jedino kada su predstavljeni u svom prvobitnom, nepromenjenom obliku.
 4. Zbirke fotografija ili medijskih datoteka bez teksta koji bi ušao uz članak. Ako želite da predstavite neku sliku, obezbedite enciklopedijski kontekst ili razmislite o tome da je dodate na Vikimedijinu Ostavu. Ako slika dolazi iz izvora u javnom vlasništvu ili website-a, razmislite o tome da je dodate u Slike koje nemaju članke ili Izvori za slike u javnom vlasništvu.

Vojna Enciklopedija nije provajder besplatnog hostinga ili internet prostora

Ne možete da postavite svoj sajt, blog na Vojnoj Enciklopediji. Ako želite da koristite wiki tehnologiju za organizovanje saradnje na nečem drugom, makar to bila i jedna jedina strana, postoji mnogo sajtova koji obezbeđuju viki hosting, besplatno ili za novac. Stranice Vojne Enciklopedije nisu:

 1. Lične stranice. saradnici imaju svoje korisničke stranice, ali one se koriste za informacije koje su bitne za rad na enciklopediji. Ako želite da napravite ličnu stranicu koja nije vezana za enciklopedijski posao (na primer, postavljate vaš rezime), iskoristite jednog od mnogih provajdera besplatnih ličnih stranica na Internetu.
 2. Prostori za skladištenje datoteka. Molimo vas da šaljete samo datoteke koje se koriste (ili će biti korišćene) u člancima enciklopedije; sve ostalo će biti obrisano. Ako imate neke bitne slike, postavite ih na Vikimedijinu ostavu, odakle ih možete povezati u Vojnu Enciklopediju.

Vojna Enciklopedija nije zbirka podataka bez ikakvog kriterijuma

Vojna Enciklopedija nije zbirka u kojoj se podaci upisuju bez ikakvog kriterijuma. To što je nešto 100% tačno, ne znači i da je prigodno za uključivanje u enciklopediju. Mada se neprestano vodi rasprava o enciklopedijskoj vrednosti nekolicine klasa unosa, trenutno postoji saglasnost da članci u Vojnoj Enciklopediji nisu:

 1. Liste često postavljanih pitanja (ČPP, eng. FAQ). Vojno Enciklopediski članci ne bi trebalo da sadrže često postavljana pitanja. Umesto toga, oblikujte pružene informacije kao neutralnu prozu unutar odgovarajućeg članka.
 2. Liste ili skladišta labavo srodnih tema, kao što su citati, aforizmi ili osobe. Ako želite da unesete listu citata je sasvim u redu ako su njene stavke slavne zato što su povezane sa temom ili su joj značajno doprinele. Vojna Enciklopedija takođe uključuje tabele referenci i tabelarne podatke za brzo pregledanje.
 3. Smrtovnice. Mada je tužno kada neko umre, Vojna Enciklopedija nije mesto na kojem se odaje počast. Predmet enciklopedijskog članka mora imati i nešto što ga čini posebnim za ceo svet, a ne samo za njegove prijatelje i rođake.
 4. Najnovije vesti. Vojna Enciklopedija ne treba da nudi vesti iz prve ruke o najnovijim događajima. Vojna Enciklopedija ima puno enciklopedijskih članaka o temama od istorijskog značaja koje su trenutno u vestima, i može biti značajno ažurnija nego mnogi referentni izvori, budući da mi možemo da ugradimo nova događanja i činjenice onako brzo kako se obznanjuju.
 5. Genealoška stabla ili telefonski imenici. Biografski članci bi trebalo da budu ograničeni na ljude sa čuvenjem ili postignućem., kao na primer Živojin Mišić ili vojvoda Stepa Stepanović ili neki od stranih vojskovođa kao na primer Napoleon ili Gaj Julije Cezar i drugi. Jedno od merila postignuća jeste da li je neko pomenut u više spoljašnih izvora (na internetu ili van njega).

Vojna Enciklopedija nije kristalna kugla

Lua error: Cannot create process: proc_open(/dev/null): failed to open stream: Operation not permitted

Kristalna kugla

Sem par izuzetaka, budući događaji nisu enciklopedijski, budući da su po svojoj prirodi neproverljivi sve dok se zapravo ne dese. Naročito:

 1. Pojedinačni planirani ili očekivani događaji, kao što je Letnja olimpijada 2028. nisu prigodna tema za članke. Međutim, predvidljivi važni događaji, događaji za koje je u toku neka vrsta planiranja ili priprema koje zaslužuje uključenje u enciklopediju, kao i dokumenti sa dobro dokumentovanim spekulacijama jesu podesne teme za članke. U slučaju planiranih događaja, sam plan može biti podesna tema.
 2. Slično tome, pojedinačne stavke unapred određene liste ili sistematski obrazac imena predodređeni za buduće događaje ili otkrića nisu pogodna tema članka ako su o njima znaju samo opšti podaci. Slično tome, članci o rečima obrazovanim po predvidljivom brojnom sistemu nisu enciklopedijski, osim ako su reči definisane kod priznatog autoriteta, ili su zapravo u upotrebi.

Vojna Enciklopedija nije cenzura

U Vojnoj Enciklopediji se može naići na sadržaj koji neki čitaoci smatraju neprijatnim ili uvredljivim. Bilo ko od čitalaca Vojne Enciklopedije može da uredi članak, a promene se prikazuju istog trenutka, bez provere podesnosti, pa Vojna Enciklopedija ne može da garantuje da su članci ili slike podesni za decu ili podležu određenim društvenim normama. Dok se očigledno neodgovarajući sadržaj (kao što su neodgovarajući linkovi ka šok sajtovima) obično odmah uklanjaju, neki članci mogu obuhvatati neugodan tekst, slike ili linkove, sve dok ne krše bilo koje od naših postojećih pravila (naročito neutralnu tačku gledišta).

Vojna Enciklopedija na srpskom jeziku nije nacionalna enciklopedija Srba

Lua error: Cannot create process: proc_open(/dev/null): failed to open stream: Operation not permitted Vojna Enciklopedija je opšta enciklopedija, koja opisuje pojmove, događaje, osobe od opšteg vojnog enciklopedijskog značaja. Prirodno, na Vojnoj Enciklopediji na srpskom jeziku teme značajne za prostore na kojima se govori srpski jezik verovatno će biti temeljnije obrađene jer je za njih verovatno zainteresovan veći broj naših saradnika, i to je u redu. Ali to nikako ne znači da su takve teme na Vojnoj Enciklopediji na srpskom jeziku privilegovane ili predodređene za širu obradu od sličnih odrednica u okruženju ili širom sveta. Vojna Enciklopedija je kontekstno — dakle i geografski i nacionalno — neutralna. Posebno se takve ili bilo koje druge teme ovde ne obrađuju sa „srpskog“ stanovišta ili srpske tačke gledišta niti sa namerom promovisanja takvog stanovišta, kako god ono bilo shvaćeno, niti Vojna Enciklopedija na srpskom jeziku služi za afirmaciju ili promociju Srbije, Srba ili bilo čega ekskluzivno srpskog: neutralna tačka gledišta je imperativ za pisanje članaka o bilo čemu.

Šta zajednica Vojne Enciklopedije nije

Vojna Enciklopedija nije bojište

Od svakog korisnika se očekuje da sa drugima sarađuje učtivo, smireno i u duhu saradnje. Nemojte vređati, uznemiravati niti zastrašivati one sa kojima se ne slažete. Umesto toga, pristupite stvari na inteligentan način i započnite uljudnu raspravu. Nemojte stvarati ili menjati članke samo da biste nešto dokazali. Nemojte praviti zakonske ili druge pretnje prema Vojnoj Enciklopediji i saradnicima 3. Pretnje se neće tolerisati i možete biti blokirani ako to radite. Takođe pogledajte Rešavanje sukoba.

Vojna Enciklopedija nije anarhija

Vojna Enciklopedija je slobodna i otvorena, ali ograničava i slobodu i otvorenost kada smetaju svrsi stvaranja enciklopedije. Shodno tome, Vojna Enciklopedija nije forum za neuređen slobodan govor. Činjenica da je Vojna Enciklopedija otvoren, samoupravljajući projekat ne znači da je bilo koji deo njene svrhe da istraži valjanost anarhističkih društava. Naša je svrha stvaranje enciklopedije, ne provera granica anarhizma.

Vojna Enciklopedija nije većinska demokratija

Lua error: Cannot create process: proc_open(/dev/null): failed to open stream: Operation not permitted Vojna Enciklopedija nije eksperiment u većinskoj demokratiji. Prvenstveni metod pronalaženja saglasnosti je rasprava. To jest, Vojna Enciklopedijom ne vlada obavezno mišljenje većine. Stalno se sprovode razna glasanja, ali njihovi brojčani rezultati su obično samo jedno od nekoliko sredstava za odlučivanje. Presudna sredstva za postizanje saglasnosti su rasprave koje prate glasanje. Na primer, vrlo važan proces na Vojnoj Enciklopediji je postizanje saglasnosti o tome koji članci nisu enciklopedijski te bi ih trebalo potpuno obrisati sa Vojne Enciklopedije. Diskusija pomoću koje se postiže saglasnost se dešava u kontekstu „glasa“ na stranici Članci za brisanje.

Vojna Enciklopedija nije birokratija

Neslaganja treba rešavati radije raspravom do saglasnosti, nego kroz strogo praćenje pravila i procedura. Primećena proceduralna greška u slanju bilo čega, ideje ili nominacije, nije osnov za neuvažavanje postavke. Pratite duh, ne slovo, bilo kojeg pravila, politike ili vodilje.

Kada se pitate šta sad

 • Kada se pitate šta bi ili šta ne bi trebalo da bude uključeno u neki članak, zapitajte se šta čitalac očekuje da vidi o toj temi u enciklopediji. Za primere kakve članke ljudi ne smatraju enciklopedijskim, pogledajte Članci za brisanje.
 • Kada se pitate da li se krše gore navedena pravila, razmotrite:
  • Promenu konteksta članka (normalno uređivanje)
  • Promenu strane u preusmerenje, uz očuvanje istorije stranice
  • Kandidovanje strane za brisanje na Glasovi za brisanje, ako ispunjava uslove za takav postupak po stranici sa pravilima za brisanja. Da bi razumeli kakvi prilozi su u opasnosti da budu obrisani morate redovno da pratite tamošnju raspravu.
  • Promenu pravila na ovoj stranici nakon što je postignuta saglasnost, posle odgovarajuće rasprave sa drugim našim saradnicima na stranici za razgovor. Kada dodajete nove opcije, molimo budite što jasniji i pružite kontraprimere sličnih, ali dozvoljenih, tema.

Napomene

[1, 2, 3] Mada je namena ove stranice da zabeleži čvrsto postavljenu politiku, ona nastavlja da se razvija. Ako želite da je citirate u diskusiji, budite sigurni da ste pročitali najnoviju verziju.

[2, 4, 5] Valja znati da su u Vojnoj Enciklopediji članci koji su pod Krijejtiv komons licencom uvrštene mnoge slike i neki tekstovi koji se smatraju u „poštenoj upotrebi“. Takođe pogledajte Autorska prava.

[2, 6, 7] Ako smatrate da su vaša zakonska prava povređena, raspraviti to sa drugim umešanim korisnicima na odgovarajućoj mailing list, ili nas u slučajevima narušavanja autorskih prava, obavestite ovde.

Pogledajte još


Lua error: Cannot create process: proc_open(/dev/null): failed to open stream: Operation not permitted