Vojna Enciklopedija:Šta znači „Ignoriši sva pravila“

From Vojna Enciklopedija
This is the latest revision of this page; it has no approved revision.
Jump to navigation Jump to search

„Ignoriši sva pravila“ je jedno od osnovnih načela Vojne Enciklopedije. Ovo je dopunska strana, napravljena da bi se izbegla pogrešna tumačenja tog načela.

Ne treba da osećate obavezu da pročitate ovo, ili bilo koje drugo pravilo, pre nego što počnete da doprinosite Vojnoj Enciklopediji. Ukoliko radite ono što mislite da je razumno, uglavnom ćete biti u pravu, a ako ne, greške se lako daju ispraviti. To je dobro, zato što ih svi mi pravimo. Bez obzira na to koliko je greška velika, stara verzija ostaje u istoriji revizija i bez problema se može vratiti. Ukoliko kao rezultat naiđemo na neslaganje, razgovaraćemo o tome razumno i ljubazno, pa ćemo shvatiti šta nam je činiti. Zbog toga ne brinite, budite odvažni, i uživajte u doprinošenju pravljenja slobodne enciklopedije.

Evo liste nekih od stvari šta „Ignoriši sva pravila“ znači, odnosno šta ne znači:

Šta „Ignoriši sva pravila“ znači

 1. Niste dužni da naučite pravila pre nego što počnete da doprinosite. Da, već smo to rekli, ali je vredno ponoviti još jednom.
 2. Nemojte bezumno slediti pisana uputstva, već radije razmislite na koji način je enciklopedija poboljšana ili oštećena pri svakoj izmeni. (vidi i Budite razumni)
 3. Pravila imaju svoju snagu prinude, ne zbog toga što su zapisana na strani nazvanoj „smernice“ ili „politika“, već zato što su odraz zajedničkih mišljenja i znanja velikog broja dobrih uređivača. (vidi i Konsenzus)
 4. Pravila su na kraju krajeva opisna, a ne propisana, i ponekad zaostaju za praktičnim stvarima koje opisuju. (vidi i Rezultat, proces, politika)
 5. Advokatura ne funkcioniše. Rupe u zakonu i formalizam ne postoje na Vojnoj Enciklopediji. Vojna Enciklopedija nije ni zbor pravnika, ni nomic, ni Mao.
 6. Duh pravila adutira ono što piše u tekstu pravila. Uobičajena svrha pravljenja enciklopedije adutira oba.
 7. Pridržavanje pravila je manje bitno od korišćenja dobrog rasuđivanja i nastojanja da se bude promišljen i pažljiv. (vidi i Učtivost)

Šta „Ignoriši sva pravila“ ne znači

 1. „Ignoriši sva pravila“ ne znači da je svaki postupak opravdan. Ono nije kec iz rukava.
 2. „Ignoriši sva pravila“ ne znači da ne možete da nekome ukažete na pravilo koje je prekršio, ali imajte na umu da je njegovo rezonovanje možda ispravno. (vidi i Pretpostavite najbolju nameru)
 3. „Ignoriši sva pravila“ nije odgovor ukoliko vas neko pita zbog čega ste prekršili neko pravilo. Većina pravila proističe iz pažljivog razmišljanja i postoji iz veoma dobrih razloga; zbog toga se mogu kršiti samo iz dobrih razloga.
 4. „Ignoriši sva pravila“ nije oslobađanje od odgovornosti. Još uvek ste odgovorni za razumljivo predvidljive posledice vaših postupaka na enciklopediju i druge uređivače.
 5. „Ignoriši sva pravila“ nije poziv da se Vojna Enciklopedija koristi u svrhe suprotne izgradnji slobodne enciklopedije. (vidi i Vojna Enciklopedija:O i Vojna Enciklopedija nije)

Koristite zdrav razum

Vikipedija ima mnogo pravila. Ponekad je prihvatljivo koristiti zdrav razum prilikom uređivanja. Previše striktno držanje pravila može da prouzrokuje gubitak perspektive, tako da je ponekad bolje ignorisati pravilo. Čak i ako izmena koju činite krši neku specifičnu formulaciju nekog pravila, ta izmena ipak može biti dobra izmena. Isto tako, ako nešto nije zabranjeno crno na belo, ili je eksplicitno dozvoljeno, to ne znači da je dobrodošlo u svakoj situaciji. Princip samog pravila mnogo je važniji od samog teksta pravila.

Zašto korišćenje zdravog razuma nije pravilo? Ne mora biti; kao fundamentalni princip, ono je iznad svih pravila.

Šta korišćenje zdravog razuma NIJE

Zdrav razum je od svih stvari na ovom svetu najbolje raspoređen, jer svako misli da ga ima da i oni koje je najteže zadovoljiti u svim drugim stvarima ne žele vida ga imaju više od onog što već imaju.

— [1, 1, 1, 1, 2, 2, 3, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 9, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22]

Kad opravdavate neki svoj postupa, bazirajte argument na postojećim pravilima i interesima enciklopedijem, NE na sopstvenom zdravom razumu. Podsticanje drugog urednika da „koristi zdrav razum“ može biti shvaćeno kao uvreda, i to sasvim opravdano. Ako u određenoj situaciji mislite da bi bukvalno poštovanje pravila nanelo štetu enciklopediji, ili da je degradira nešto što pravila tehnički dozvoljavaju, onda umesto da kažete nekom s kim se ne slažete da koristi zdrav razum, navedite Ignoriši sva pravila, i objasnite zašto bi takav postupak unapredio Vojnu Enciklopediju u tom trenutku.

Vodite računa da ne budete previše napadni u navođenju ovog pravila. Iako jeste u redu da objasnite svoj stav rečima „Meni se činilo da je to zdravorazumsko razmišljanje“, treba ipak da vodite računa da ne implicirate da drugi „nemaju“ zdrav razum, što se može shvatiti kao neučtivost. Saradnici potiču iz najrazličitijih etničkih, religioznih, političkih, kulturnih i ideoloških sredina i imaju veoma različita shvatanja u vezi sa mnogim stvarima, počev od nauke, do kupovine cipela. Vrlo je moguće da drugi urednici shvate vaše reči na sasvim drugačiji način, stoga se potrudite da objasnite svoje argumente što je potpunije moguće. Pozivanje na neku smernicu ili neko pravil biće mnogo prihvatljivije i efektnije nego samo pozivanje na zdrav razum bez ikakvog daljeg objašnjenja.

Reference

 1. Descartes, René (1637). Le Discours de la Méthode. Part I, incipit. »Le bon sens est la chose du monde la mieux partagée; car chacun pense en être si bien pourvu, que ceux même qui sont les plus difficiles à contenter en toute autre chose n'ont point coutume d'en désirer plus qu'ils en ont.« 

Vidi još