Vojna Enciklopedija:Kako postavljamo interviki linkove

From Vojna Enciklopedija
This is the latest revision of this page; it has no approved revision.
Jump to navigation Jump to search

Lua error: Cannot create process: proc_open(/dev/null): failed to open stream: Operation not permitted

Kako se postavlja interviki link

Na primer vaša stranica se zove Ivo Andrić i vi hoćete u njoj da postavite interviki linkove do svih ostalih Vikipedija na kojima postoji odgovarajući članak o Ivi Andriću. Najjednostavnije je da pođete od engleske Vikipedije koja ima najviše tekstova. Na toj Vikipediji odgovarajući članak se zove Ivo Andrić i vi onda unutar vaše strane na srpskom pišete (obično na dnu strane) [[en:Ivo Andrić]]. Rezultat ovoga je da će se na vašoj strani, kada je snimite, ukazati reč English koja će biti link do članka Ivo Andric na engleskoj Vikipediji.

Isto tako vršite povezivanje i za sve ostale jezike i Vikipedije, jedino što ne morate baš na svakoj tragati da li postoji tekst na zadatu temu (u ovom primeru Ivo Andrić) nego možete videti na engleskoj Vikipediji prema kojim jezicima postoje veze i onda taj deo prekopirati u vaš članak na srpskoj Vikipediji. Kasnije, kada se malo uvežbate, obično ćete odmah prekopirati ovaj deo sa linkovima sa engleske Vikipedije, ali onda ne zaboravite da dodate i link ka engleskoj vikipediji, koji u njoj samoj ne postoji.

Kada u vaš članak ubacite sve linkove ka drugim jezicima, poželjno bi bilo da odradite povezivanje i u drugom smeru. Dakle, potrebno je da informaciju o postojanju vašeg članka prosledite engleskoj Vikipediji. Kod koji vi treba da dodate na englesku Vikipediju je oblika [[sr:Ivo Andrić]]. Možete da dodate vezu ka članku na srpskom i na članke na ostalim jezicima, ali ovo oduzima jako puno vremena, a ako vi to ne uradite ručno, vrlo brzo će proći neki interviki bot, koji će to uraditi automatski umesto vas.

Važnost postavljanja interviki linkova

Postavljanjem interviki linkova vaš tekst se povezuje sa Vikipedijama na ostalim jezicima. Ovako se postiže bolja komunikacija između različitih jezika Vikipedije, povećava se posećenost vašeg teksta i mogućnost da informacije budu dostupne većem broju ljudi. Takođe, povećava se indeks citiranosti u pretraživačima, što omogućava da tekst bude dostupan većem broju ljudi koji inače ne posećuju redovno Vikipediju. Ovim se postiže cilj informacije, svake informacije, a to je da dopre do što većeg broja ljudi. Osim toga, ako dodate interviki linkove za članak koji ste upravo napisali, neko ko poželi da napiše isti članak, ali pod nekim alternativnim nazivom (zbog ovoga je jako važno praviti preusmerenja sa svih smislenih naslova), će lakše uočiti da taj članak već postoji, i uštedećete mu uzaludni trud pisanja novog članka o već obrađenoj temi.

Zašto je za primer uzeta engleska Vikipedija

Engleska vikipedija je ovde navedena kao primer zato što na njoj postoji najviše članaka i postoji najveća verovatnoća da tu postoji članak na istu temu kao i vaš sa sVojne Enciklopedije. Naravno, vi možete poći i od bilo koje druge Vikipedije za koju procenite da bi mogla imati članak na istu temu, naročito ako su u pitanju lokalne odlike nekog jezika ili naroda.

Kompletna lista viki linkova

Ovo je kompletna lista Viki linkova sa alfabetnim poređenjem.

aa:, ab:, af:, am:, ang:, ar:, an:, roa-rup:, as:, ast:, av:, ay:, az:, bg:, ba:, be:, bn:, bh:, bi:, bo:, bs:, br:, ca:, cv:, ch:, chr:, ny:, sn:, cho:, co:, cs:, cy:, da:, de:, dv:, dz:, et:, el:, als:, en:, es:, eo:, eu:, ee:, fa:, fo:, fj:, fr:, fy:, ga:, gv:, gd:, gl:, got:, gn:, gu:, ko:, ht:, ha:, haw:, hy:, hi:, hr:, io:, ik:, id:, ia:, ie:, iu:, xh:, zu:, is:, it:, he:, jv:, kl:, kn:, ka:, kk:, csb:, ks:, kw:, km:, ky:, rn:, sw:, ku:, lo:, la:, lv:, lt:, lb:, li:, ln:, jbo:, hu:, mk:, mg:, ml:, mt:, mi:, mr:, ms:, zh-min-nan:, mn:, mo:, mus:, my:, nah:, na:, nv:, cr:, ng:, nl:, ne:, nds:, ja:, no:, nb:, nn:, oc:, or:, om:, ug:, pi:, ps:, nds:, pl:, pt:, pa:, ro:, rm:, qu:, ru:, se:, sm:, sa:, sg:, sc:, st:, tn:, sq:, scn:, si:, simple:, sd:, ss:, sk:, sl:, sr:, su:, fi:, sv:, tl:, tg:, ta:, tt:, te:, th:, ti:, tlh:, vi:, tpi:, to:, tk:, tum:, tr:, tw:, uk:, ur:, ug:, uz:, ve:, vo:, wa:, wo:, ts:, yi:, yo:, za:, zh:, zh-cn:, zh-tw:

Šablon:Bez međuviki veza

  • {{Bez međuviki veza}}

Dodaje na stranice na kojima nisu prisutne međuviki veze ka stranicama na drugim jezicima i projektima. U slučaju da međuviki veze ne postoje, odnosno da ne postoje stranice na drugim projektima, šablon se izostavlja.