Vojna Enciklopedija:Kako započeti novu stranicu

From Vojna Enciklopedija
This is the latest revision of this page; it has no approved revision.
Jump to navigation Jump to search

Lua error: Cannot create process: proc_open(/dev/null): failed to open stream: Operation not permitted

Уређивање
Како започети нову страницу
Име странице
Упознавање

Везе
Међувики везе
Променљиве
URL
Симболи
Фусноте

Обликовање

Формула
Спискови
Табеле
Слике и остале датотеке
Страница за слику

Организовање

Наслов
Шаблон
Категорија
Преусмерење
Именски простор
Премештање странице

Исправке грешака и вандализама

Враћање
Испробавање

Чување труда

Уређивачке скраћенице
Дугмићи за измене
Магичне речи

Комуникација

Описивање измена
Страница за разговор
Сукоб измена
Мала измена

Додаци

Синтакса WikiHiero
Синтакса EasyTimeline

Најчешће постављана питања

Najjednostavniji način da započnete novi članak jeste da unesete ime članka koji želite da napišete u polje ispod i kliknete na dugme Napravi članak. Molimo Vas da prvo pretražite Vojnu Enciklopediju kako biste bili sigurni da taj članak već ne postoji pod tim ili nekim drugim sličnim imenom.


Kratki kurs

Pre nego što započnete novu stranicu, proverite da li ta stranica već postoji koristeći pretragu. Uvek je poželjno da novu stranicu započnete prateći mrtvi link (tj. vezu koja vodi na praznu stranu i koja je crvene boje).

Da biste započeli novu stranicu, dovoljno je da preusmerite internet pretraživač na adresu: http://vojnaenciklopedija.com/index.php?title=Ime nove stranice

zatim pritisnete Enter, i zatim kliknite na opciju Napravi.

Nakon što ste napisali novi članak, potrudite se da ga što bolje povežete sa drugim stranicama.

Duži (preporučljiv) kurs

Osnovni principi

 • Izvršite pretragu da biste videli da li je neko već napisao isti ili sličan članak onome koji Vi želite napisati.
 • Preporučujemo da započnete stranicu sa već postojećeg linka (takozvani "crveni linkovi" koji se pojavljuju u tekstu, ali još uvek ne sadrže nikakav tekst). pogledaj niže za više informacija
 • Imajte na umu da bi na početku trebalo da stoji objašnjenje o čemu se u tom članku govori. Ako samo sledite link sa već postojeće stranice i nadovezujete se na kontekst bez prethodnog jasnog uvoda, korisnici koji na Vašu stranicu dođu prateći neki drugi link neće znati o čemu se radi.
 • Trudite se da ime stranice bude kratko i jasno.
 • Morate imati kontekst tj. napisati kratak uvod na početku novog članka. Na primer, nemojte početi članak rečima "Ovo je njegov treći roman..." Vi ste možda do tog članka došli pomoću veze na stranici slavnog pisca X, ali drugi korisnici možda dođu s neke druge stranice, pa neće znati o kome se radi. Više o toj temi imate na stranici na engleskom jeziku: Wikipedia:Establish context.
 • Niže ćete videti da možete napraviti stranicu na koju nije vezana nijedna postojeća, dakle možete izmisliti ime nove stranice. Postoje li konvencije za to? Zasad samo na engleskom: [[w:en:Wikipedia:Naming conventions|Wikipedia:Naming conventions]. Važno je da pametno izaberete ime, jer će onda drugi lakše stvarati veze prema vama i nećete morati da preimenujete stranicu.
 • Prva rečenica mora biti potpuna. Dobro je imati prvu rečenicu u kojoj je podebljana reč ili rečenica koja je naslov stranice.
 • Započnite stranicu potpunom rečenicom, a ne samo definicijom iz rečnika. Trudite se da ključna reč, fraza ili rečenica koja je naslov stranice bude podebljana na samom početku članka .
 • Trudite se da na samom početku članka označite linkove ka drugim člancima, a posle po potrebi godine i slično.
 • Napisali biste sami novi članak, a niste sigurni o čemu? Pogledajte deo koji se zove Kratki tekstovi, tu su otvorene nove strane koje čekaju da ih neko popuni. Izaberite neku temu, kliknite na nju i počnite. Uskoro, zahvaljujući Vama, ta strana neće biti klica.

Kako otvoriti novu stranicu

 1. Započnite stranicu sa već postojeće veze
 2. Otvorite stranicu direktnim upisivanjem Internet adrese.

Otvorite stranicu sa postojeće veze

Kada gledate članke u Vojne Enciklopedije, videćete veze ka stranicama koje još nisu napisane. Takve su veze crvene boje. Kada kliknete na njih, otvara se stranica koja kaže nešto u smislu:

Menjate ???
Vojna Enciklopedija još uvek nema članak pod imenom ???.
Da biste započeli stranicu, počnite da pišete u polju ispod.

U taj prostor upišite svoj članak. Zatim obavezno kliknite na dugme "Prikaži pretpregled", koje je ispod prozora za izmenu. To će vam prikazati kako će izgledati nova stranica kada je snimite. Ako niste zadovoljni, opet možete menjati stranicu, a zatim ponovo kliknuti "Prikaži pretpregled". Tek kad ste sigurni da takvu stranicu želite, kliknite na dugme "Snimi stranicu". Stranica će odmah biti snimljena na Vojnoj Enciklopediji.


Može i drugačije: ako na nekoj postojećoj stranici vidite reč ili frazu koja treba imati svoju stranicu, pretvorite tu reč ili frazu u vezu na sledeći način: na postojećoj stranici kliknite Izmeni, stavite dotičnu reč ili frazu u dvostruke uglaste zagrade (ovako:[[ime vaše stranice]]) i snimite postojeću stranicu. Dobili ste vezu. Kliknite na vezu i ona će vas odvesti ili na stranicu koja već postoji s tim naslovom ili na praznu stranicu. To je odličan način za stvaranje novih članaka.

Otvorite stranicu direktnim upisivanjem Internet adrese

Jedan od najlakših načina da stvorite novu stranicu jeste da upišete njeno ime u prozorčić gde se piše internet adresa:

http://sr.wikipedia.org/wiki/Ime_stranice

Tamo gde ste napisali Ime_stranice treba upisati željeno ime. Na primer, ako želite da stvorite stranicu po imenu Bolesti uha, grla i nosa, napisaćete:

http://sr.wikipedia.org/wiki/Bolesti uha grla i nosa

Pojaviće se stranica s tim naslovom. Kliknite na tekst Napravi Bolesti uha, grla i nosa članak i upišite članak.

Međutim, kad napravite stranicu na taj način, vrlo je moguće da ćete dobiti "siroče" tj. nijedan drugi članak neće imati vezu ka Vašoj stranici. Siroče nije dobra stvar, pa zato dodajte veze ka onim stranicama koje su bliske Vašoj temi.

Ostale informacije

Ako nameravate da pravite veće izmene ili pišete duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoj računar (u Vaš omiljeni program za obradu teksta), tamo ga uredite, a zatim konačnu verziju iskopirate u prozor za izmenu teksta stranice. To je korisno zato što onda možete čuvati svoje tekstove na kompjuteru i ne praviti zbrku prilikom pregleda skorašnjih izmena koje većina stalnih korisnika prati redovno i po njima se upravlja, pomaže ili savetuje nove korisnike. Ako snimite više puta jedan isti članak sa sitnim promenama, broj redova na toj strani se drastično povećava i otežava rad.

Pažnja: Vojna Enciklopedija je enciklopedija otvorenog sadržaja. Vi doprinosite slobodnoj, javnosti otvorenoj bazi podataka. Sve što objavite na Vojna Enciklopedija je automatski zaštićeno GNU-ovom Licencom za slobodnu dokumentaciju. Možete objavljivati samo tekstove i slike na koje imate autorska prava, odnosno koje ste Vi sami napisali, stvorili ili koji su javni. Nikada ne objavljujte tekstove koji su zaštićeni autorskim pravima ukoliko niste dobili pismenu dozvolu od vlasnika autorskih prava. Dozvola bi trebalo da bude dodata na stranu za razgovor o članku na koji se odnosi i obično je izvorni kod elektronskog pisma kojim vam se dozvoljava da objavite nešto. Smete prevoditi članke iz Vikipedija na drugim jezicima bez ikakvih ustezanja ili pitanja, ovo jeste Viki princip.

Vidi još