Vojna Enciklopedija:Pet stubova

From Vojna Enciklopedija
This is the latest revision of this page; it has no approved revision.
Jump to navigation Jump to search

Lua error: Cannot create process: proc_open(/dev/null): failed to open stream: Operation not permitted Sva Vojno Enciklopedijska zvanična pravila i smernice se temelje na pet stubova koji određuju karakter Vojne Enciklopedije:

BluePillar.svg Vojna Enciklopedija je enciklopedija koja uključuje elemente opštih enciklopedija, specijalizovanih enciklopedija i almanaha. Vojna Enciklopedija nije zbirka podataka bez kriterijuma. Ona nije kolekcija izvornih dokumenata, niti trivijalnosti, niti rečnik, govornica, novina, uslužni izdavač, ni eksperiment u anarhiji ili demokratiji, niti veb direktorijum. Ona takođe nije mesto da ubacujete svoja mišljenja, iskustva ili argumente — svi urednici moraju poštovati politiku kojom se ne odobrava objavljivanje originalnih (autorskih) istraživanja (Bez originalnog istraživanja) i kojom se teži tačnosti.
 
GreenPillar.svg Vojna Enciklopedija ima neutralnu tačku gledišta, što znači da težimo člancima koji ne zastupaju niti jednu pojedinačnu tačku gledišta. Ovo ponekad zahteva izlaganje nekoliko stanovišta; tačno iznošenje svakog stanovišta; pružanje konteksta za svako stanovište, kako bi čitaoci razumeli čije se stanovište predstavlja; kao i nepredstavljanje bilo čijeg stanovišta kao „istine“ ili „tačnog gledišta“. To podrazumeva navođenje proverljivih, merodavnih izvora kad god je moguće, naročito u kontroverznim temama. Kada nastane sukob oko toga koja je verzija neutralnija, oglasite primirje i označite da je članku osporena neutralnost; detalje raspravite na strani za razgovor i pratite postupak za rešavanje sukoba.
 
YellowPillar.svg Vojna Enciklopedija je slobodan sadržaj koji svako može da uređuje. Sav tekst je dostupan pod licencom Creative Commons Autorstvo-Deliti pod istim uslovima 3.0 Unported (CC-BY-SA 3.0) i GNU-ovom licencom za slobodnu dokumentaciju (GFDL) i može se distribuirati ili povezivati u skladu sa njom. Znajte da članke može svako da menja, i da nijedan pojedinac ne kontroliše bilo koji određeni članak; stoga, sve što doprinesete može biti nemilosrdno uređivano i dalje distribuirano po volji zajednice. Nemojte činiti kršenje autorskih prava ili dela licenciranih na način koji nije saglasan sa CC-BY-SA 3.0 licencom.
 
OrangePillar.svg Vojna Enciklopedija ima pravila ponašanja: Poštujte druge Saradnike čak i kada se ne slažete sa njima. Budite uljudni. Izbegavajte lične napade i preterana uopštavanja. Ostanite hladne glave kad se uređivanje usija; izbegavajte bezvezne uređivačke ratove; setite se da Vojna Enciklopedija ima 97 članak(a) na kojima možete raditi ili o njima raspravljati. Delajte u najboljoj nameri tako što nikada nećete narušiti Vojnu Enciklopediju da bi dokazali nešto i pretpostavite najbolju nameru kod drugih. Budite otvoreni, nemojte biti isključivi i poželite svima dobrodošlicu.
 
RedPillar.svg Vojna Enciklopedija nema čvrsta pravila osim pet opštih principa razjašnjenih ovde. Budite odvažni pri uređivanju, premeštanju i menjanju članaka, zato što je radost uređivanja u tome da, mada mu treba težiti, savršenstvo nije neophodno. I nemojte da brinete da ćete nešto zabrljati. Čuvaju se sve ranije verzije članaka, tako da ne postoji način da nenamerno oštetite Vojnu Enciklopediju ili da nepovratno uništite sadržaj. Ali zapamtite jedno — šta god da napišete na Vojnoj Enciklopediji, možda će biti sačuvano zauvek.

Vidi još


Lua error: Cannot create process: proc_open(/dev/null): failed to open stream: Operation not permitted