Vojna Enciklopedija:Pojednostavljena pravila

From Vojna Enciklopedija
This is the latest revision of this page; it has no approved revision.
Jump to navigation Jump to search

Lua error: Cannot create process: proc_open(/dev/null): failed to open stream: Operation not permitted Vojna Enciklopedija je neprekidan, beskrajan proces - ono što napišete moglo bi ostati sačuvano vekovima. Čak se i izbrisan sadržaj čuva, tako da sve što ovde uradite ostaje dostupan deo Vojne Enciklopedije, na raspolaganju za osvrt u budućnosti. Ali, nemojte biti nervozni! Dok uređujete, imajte na umu sledeće stvari i uskoro ćete davati primetan doprinos projektu.

Primarni zadatak Vojne Enciklopedije je da napravi visokokvalitetnu enciklopediju, i većina strana su ekciklopedijski članci. Međutim, imajući u vidu da ne postoji nikakva zvanična struktura koja reguliše kvalitet članaka, Vojno Enciklopedijska zajednica je stvorila sopstvena pravila, procedure i vrednosti, koje se i dalje neprestano razvijaju. Neke od ovih vrednosti su neformalnog karaktera i naučićete ih posmatranjem, pitanjem, ili tako što će vam neko od saradnika ukazati na njih. Neke su, pak, formalnog karaktera. Iako postoje pravila i procedura za sve od veoma ozbiljnih stvari, do onih zabavnih, nekolicina njih su izrazito važne. Tih nekoliko uglavnom predstavljaju zdrav razum po pitanju načina rada i cilja Vojne Enciklopedije, ali se u njima ujedno ogleda i iskustvo stotina uređivača koji konstantno uče i usavršavaju korenite vrednosti koje nam pomažu da izbegnemo ili razrešimo sukobe vezane za sadržaj, i vode nas u našem konstantnom naporu na unapređenju članaka.

Ukoliko se držite ovakvog ponašanja, verovatno ćete biti dočekani sa ljubaznošću i poštovanjem. Kako stičete iskustvo, možda ćete naučiti dodatne stilske smernice, zgodne načine za pravljenje nekih stvari isl, ali nemojte da se previše brinete ako u početku ne razumete. Neko će počistiti za vama i, kako vreme odmiče, usvojićete finese o tome kako da budete izvrstan enciklopedista.

Ne postoji stroga grupa pravila; umesto toga, na raspolaganju je niz smernica kojih se možete držati. Moguće je da ćete videti ljude kako rade stvari koje se jednostavno kose sa ovim smernicama, ali koje su možda opet u skladu sa stvarnom Vojno Enciklopedijskom politikom. I u ovakvim situacijama, primenljiva je smernica „Budite srdačni“. U mnogim slučajevima, dobro informisanim i dobronamernim urednicima koji rade na članku jednostavno je potrebno neko vreme da među sobom razrade najbolji način za unapređenje nekog članka.

Smernice za pisanje visokokvalitetnog članka

Ovo su naša suštinska pravila oko kojih nema pregovaranja. Molimo vas da zapamtite da je Vojna Enciklopedija projekat koji se zasniva na saradnji. Mnogi članci još uvek nisu u skladu sa ovim pravilima, ali to je zato što su svi članci — radovi u toku. Saradnik može da napravi nesavršenu izmenu znajući da će neko drugi na nju naići i ispraviti je; i obrnuto, ukoliko naiđete na članke koji krše jedno ili više od ovih pravila nemojte se uznemiravati: cenite rad prethodnih uređivača i uradite šta možete na popravljanju bilo kojih grešaka ili slabosti. Svaki urednik ima svoje jače i slabije strane. Dok god svi težimo ka idealima ova tri pravila, zajedničkim radom možemo ih postići.

 1. Neutralna tačka gledišta. Pišite sa neutralne tačke gledišta. Ovo je fundamentalan princip koji nam omogućava da napravimo korektan prikaz sveta oko nas. Čak iako je materijal proverljiv, važno je uobličiti ga u uravnoteženu i reprezentativnu formu tako da na pošten način prenosi poglede više značajnih stanovišta na tu temu.
 2. Proverljivost. Članci treba da sadrže samo materijal koji je objavljen u pouzdanim izvorima. Uređivači koji dodaju nove podatke u članak bi trebalo da navedu pouzdan izvor, jer u protivnom svaki sledeći uređivač taj podatak može ukloniti. Obaveza obezbeđivanja pouzdanog izvora leži na uređivačima koji žele da dodaju tu informaciju u članak, a ne na onima koji žele njeno uklanjanje.
 3. Bez originalnog istraživanja. Članci ne mogu da sadrže prethodno neobjavljene argumente, koncepte, podatke, ideje, tvrdnje ili teorije. Šta više, članci ne mogu da sadrže nove analize ili sinteze objavljenih argumenata, koncepata, podataka, ideja ili tvrdnji, koje su u službi ojačavanja izvesne pozicije odnosno gledišta.

Vojno Enciklopedijina pravila ponašanja

Kako je Vojna Enciklopedija projekat zasnovan na saradnji i otvoren za sve, kvalitet članaka suštinski leži u sposobnosti uređivača da međusobno sarađuju. Deljenje gore navedenih korenitih vrednosti pruža polaznu tačku za saradnju, ali sledeća pravila ponašanja daju konkretne smernice za međusobnu saradnju. Ukoliko se uopšteno držite ovih smernica, i slušate druge kada s vama razmatraju pojedinosti, ne bi trebalo da naiđete na bilo kakve probleme u prolasku zahteva za administraturu.

 1. Budite odvažni! kada unapređujete članke. Samo napred!
  Ohrabrujte i druge, i one sa kojima ne delite mišljenje, da takođe budu odvažni!
 2. Budite učtivi prema drugima korisnicima u svakom trenutku.
 3. Ignorišite sva pravila Ukoliko vas pravila obeshrabruju od unapređenja ili održavanja kvaliteta Vojne Enciklopedije, ignorišite ih.
 4. Kada ste u nedoumici, koristite stranu za razgovor. Imamo sve vreme sveta. Uzajamno poštovanje je vodeći princip u ponašanju na Vojna Enciklopedija i, iako svako shvata da će njegov tekst možda bez milosti biti menjan, lakše je prihvatiti izmene ako su razlozi za njih razumljivi. Ukoliko o promenama prvo prodiskutujete na strani za razgovor, pre nego što ih napravite, uvidećete da je dolazak do konsenzusa lakši i prijatniji.
 5. Pristojni opisi izmena i jasna, transparentna objašnjenja su univerzalno cenjena. Drugi urednici moraju da shvate vaš proces, a i vama pomaže da razumete kakve ste izmene napravili posle dužeg odsustva sa članka. Molimo vas navedite šta ste promenili i zašto. Ukoliko je objašnjenje predugačko, pojasnite na strani za razgovor. Fundamentalan pricip Vojne Enciklopedije je da svako može da uređuje članke, bez registrovanja, tako da postoji puno izmena koje treba nadgledati; korišćenje opisa izmena ova znatno pojednostavljuje.
 6. Pretpostavite najbolju nameru; drugim rečima, pokušajte da razmotrite da je i osoba sa druge strane diskusije misleće, racionalno biće koje pokušava pozitivno da doprinese Vikipediji. Čak iako ste ubeđeni da su zla čudovišta sa druge planete koja jedu mačiće ;-), ipak se pretvarajte da rade sa najboljom namerom. U 90% slučajeva ispostaviće se da su zaista radili sa najboljom namerom (a zar ne biste ispali glupi da ste ih optužili da su zli...).
 7. Naročito nemojte vraćati (revertovati) dobronamerne izmene. Vraćanje je ponekad isuviše moćno, te odatle postoji pravilo o tri vraćanja. Nemojte popustiti pred iskušenjem, osim ukoliko ne vraćate veoma očigledan vandalizam (tipa: „lalalala, bla bla, %%"!"#$"!...“ ili izmena 6+5*2=16 u 6+5*2=17). Ukoliko nešto zaista ne možete da izdržite, revertujte jednom, uz opis izmene kao npr. „(rv) Uopšte se ne slažem, objasniću na strani za razgovor“ i odmah dajte adekvatno objašnjenje na strani za razgovor.
 8. Budite srdačni. Budite liberalni u onom što prihvatate, budite konzervativni u onom što radite. Pokušajte da budete što tolerantniji prema specifičnostima drugih, ali pokušajte da vi sami budete što ljubazniji, konkretniji i jednostavniji.
 9. Potpisivanje. Potpisujte se na stranama za razgovor (stavljanjem ~~~~ nakon sačuvavanja strane ostavljate potpis, datum i vreme postavljanja), ali nemojte potpisivati strane u glavnom imenskom prostoru.
 10. Koristite Prikaži pretpregled dugme; na ovaj način možete da vidite kako će izgledati izmene bez preopterećivanja istorije strane.
 11. Fundamentalni principi. Postoji samo pet stvarnih pravila na Vojnoj Enciklopediji: neutralna tačka gledišta, slobodna licenca, viki proces, sloboda svakoga da pravi izmene, i konačni autoritet Džimba i odbora po pitanjima procesa. Ukoliko se suštinski ne slažete sa njima, možda bi trebalo da razmotrite da li je Vojna Enciklopedija uopšte pravo mesto za vas. Iako je, teoretski govoreći, sve moguće izmeniti, zajednica je do sada rasla na ovim principima i izuzetno malo je verovatno da će od njih zastraniti u budućnosti. U njih je ušlo puno razmatranja i do sada su nas služila; pošteno pokušajte da ih prihvatite pre nego što predložite radikalne promene ili napustite projekat.
 12. Poštujte autorska prava. Vojna Enciklopedija koristi GNU licencu za slobodnu dokumentaciju. Sve što doprinosite mora biti u skladu sa tom licencom.

Vidi još