Vojna Enciklopedija:Preusmerenje

From Vojna Enciklopedija
This is the latest revision of this page; it has no approved revision.
Jump to navigation Jump to search

Za osnovne informacije o preusmerenjima u MedijaViki]u, pogledajte meta:Help:Redirect (језик: енглески) — deo o MedijaViki korisničkih podešavanja.

Kako da napravite preusmerenje

Da biste preusmerili stranicu na neku drugu, ukucajte na vrh prve stranice:

#Preusmeri [[Ime druge stranice]]

Na primer, da preusmerite SCG članak na Srbija i Crna Gora, uredite članak SCG i unesite:

#Preusmeri [[Srbija i Crna Gora]]

Kako da se vratite nazad na stranu sa preusmerenjem

Da odete na vezu za preusmerenje kliknite https://vojnaenciklopedija.com//index.php?title=X&redirect=no i promenite ime stranice (ovo H) u adresnoj liniji vašeg veb čitača.

Ukratko, da biste se vratili nazad i da izmenite preusmerenje ukoliko ne radi, dodajte &redirect=no na kraj URL-a za vaše preusmerenje.

Preusmerenja i spajanja

Pokušavamo da izbegnemo pokvarena preusmerenja, jer oni zbunjuju posetioce. Ukoliko želimo da promenimo izgled nekog dela Vojne Enciklopedije, ili želimo da spojimo dva dupla članka, uvek ostavljamo preusmerenja na starim lokacijama kako bismo odveli posetioce na pravu stranu. Pretraga i posetioci će najverovatnije otići na tu stranu i na taj URL.

Kad je potrebno brisati preusmerenja?

Nije neophodno brisati preusmerenja ako jedino želite da napišete članak umesto preusmerenja, ili da izmenite članak na koji ono pokazuje: pogledajte How do I change a redirect? za uputstva kako da to uradite. Ako želite da „zamenite mesta“ preusmerenju i članku, ali ne možete da premestite članak pod naslov koje sada zauzima preusmerenje, možete na stranici Zahtevi za premeštanja da zatražite to od nekog od administratora.

Šta treba uraditi na stranicama ka kojima se preusmerava?

Mi pratimo „princip najmanjeg zaprepašćenja“ — nakon praćenja preusmerenja, čitalac će se verovatno prvo zapitati: „čekaj malo... hteo dam da pročitam o onome. Zašto me je veza odvela na ovo?“ Učinite da čitaocu bude jasno da jeste stigao na pravo mesto.

Obično, pokušaćemo da budemo sigurni da sve preusmerenja ka našem članku budu pomenuta u prvih nekoliko paragrafa. Na primer:

  • Drakari su bili brodovi koje su koristili Vikinzi...
  • Edvard Munk (1863–1944) je bio... Najveća zbirka njegovih dela je izložena u Munkovom muzeju u...

Nemojte praviti dvostruka preusmerenja. Ona ne rade na isti način kao direktna preusmerenja, isto naravno važi za trostruka i dalja preusmerenja.

Auto-veze, dvostruke veze

Izbegavajte auto-veze (veze koje pokazuju na sam članak u kojem se nalaze), uključujući i auto-veze kroz preusmerenja („veze-petlje“). Takođe, izbegavajte i da imate dve veze koje vode na isto mesto. Ovo može zbuniti čitaoce, i navest ih da istu stranu učitavaju dva puta bez potrebe.

Nemojte ispravljati preusmerenja koja rade

Neki urednici dolaze u iskušenje da, nakon što pronađu ciljani članak pomoću legitimnog preusmerivača (na primer stignuvši na članak Srbija i Crna Gora kliknuvši na vezu SCG), „isprave“ vezu tako da ona pokazuje „direktno“ na „pravu“ stranu. Osim ako se veza prikazuje netačno — na primer, ako je veza pogrešno ukucana ili je nagoveštaj koji dobijete kada mišem pređete preko veze pogrešan — nema nikakve potrebe da izmenite vezu. Posebno, nikada nema potrebe da zamenite [[preusmerivač]] sa [[cilj|preusmerivač]].

Neki urednici su pod pogrešnim utiskom da ispravljanje takvih veza unapređuje mogućnosti Vojno Enciklopedijskih servera. Međutim, pošto je uređivanje strane hiljadama puta skuplje za servere od praćenja veza, tačno je upravo suprotno.

Vidi još