Vojna Enciklopedija:Saveti o vršenju izmena

From Vojna Enciklopedija
This is the latest revision of this page; it has no approved revision.
Jump to navigation Jump to search

Ova često postavljana pitanja (FAQ) odgovaraju na najčešće postavljana pitanja u vezi Vikipedije. Za potpunu pomoć o uređenju članaka, pogledajte stranu pomoć, kao i ove članke:

Kako da uređujem stranu?

Vrlo je jednostavno. Samo kliknite na karticu „Uredi“ na vrhu strane ili na druge poveznice za uređivanje na desnoj ivici strane uz naslove, i kucajte. Pogledajte Kako se menja strana da naučite o kako se prave poveznice, koriste podebljana i iskošena slova, povezuju slike i mnoge druge stvari...

Ali ja imam problema pri uređivanju u mom pregledaču (browser)!

Pogledajte Primedbe o pregledačima.

Kako da napravim poveznice (links)?

Poveznica je samo ime strane između dvostrukih uglastih zagrada. Takođe je moguće urediti da poveznica prikazuje tekst koji je drugačiji nego onaj u samoj poveznici:
[[ime stranice]]
[[ime stranice]]sufiks -- sufiksa će biti prikazan kao deo poveznice
[[ime stranice|prikazani tekst]] -- ucevljena poveznica (piped link): sakriva se ime strane i prikazuje nešto drugo (ovo koristite štedljivo i nikad ne stavljajte „klikni ovde“!). Ovo je posebno pogodno za srpski jezik, na primer: On je bio prijatelj [[Nikola Tesla|Nikole Tesle]].
[[ime strane (višeznačno)|]] -- „trik sa cevi“ (pipe trick): deo u zagradama neće biti prikazan.
Primedba - ne morate da stavite znake za podvučeno („_“) da glume razmak (kao što se vidi u poveznicama). I prazno mesto (space) je sasvim u redu.

Kako da preimenujem stranicu?

Registrovani korisnici sa određenim stažom mogu da premeštaju stranice; to premešta sadržaj i istoriju strane pod nov naslov, a pod starim naslovom pravi stranu za preusmeravanje. Ovaj metod je bolji od ručnog kopiranja sadržaja članka, pošto čuva istoriju strane, kao što i zahteva naša licenca. Koristite vezu „premesti“. Nakon što premestite stranu, molimo vas kliknite na poveznicu „Šta je povezano ovde“ i popravite poveznice ka staroj strani (koja će na spisku „Šta je povezano ovde“ biti označena sa „Preusmerivač“). Pogledajte Kako preimenovati (premestiti) stranu.
Slike i ostali mediji se ne mogu preimenovati. Možete da sačuvate kopiju datoteke na vaš računar, tamo joj promenite ime i potom je pošaljete pod novim imenom. Ispravite sve poveznice ka prethodnoj datoteci da pokazuju na novu i potom staru označite sa „Slike za brisanje“, postavljanjem šablona {{szb}} na stranu sa opisom slike. Ovo će je dodati u kategoriju Slike i mediji za brisanje a neko od administratora će je obrisati za vas.

Kako da obrišem stranu?

Kao prvo, molimo vas nemojte da „praznite“ članke. Takve izmene će vrlo verovatno ubrzo biti vraćene, tako da su usput i besmislene.
Postupak za brisanje je objašnjen na Pravila brisanja. Članci koje treba obrisati su najčešće predloženi na Glasovi za brisanje.

Kako da izmenim stranu za preusmerenje?

Najlakši način da izmenite stranu za preusmerenje jeste da kliknete na poveznicu koju vidite na vrhu strane nakon što ste preusmereni: „Preusmereno sa...“ Na primer, ako pokušate da odete na stranu SAD, bićete preusmereni na stranu Sjedinjene Američke Države. Na samom vrhu ćete primetiti poruku „(Preusmereno sa SAD)“. Kliknite na poveznicu SAD i moći ćete da izmenite stranu za preusmerenje. Pogledajte Preusmerenje.

Koliko treba da bude dugačak idealan članak?

Budući da se strane mogu međusobno povezivati, pitanje je koliko treba da bude dugačak idealan članak Vikipedije? Dobro pravilo bi bilo manje od 5000 reči, osim ako tema zahteva stvarno široko razjašnjenje. Međutim, za složenije teme moguće je povezati zajedno više kraćih članaka, koristeći jednu stranu kao središte koje ih sve povezuje zajedno.
Na primer:
Nešto
Istorija Nečega
Fizički opis Nečega
Odnos sa Onim Drugim
Moderne kulturne ikone i Nešto
Svakako će vam trebati podnaslovi i ako pišete jedan dugačak članak. Ako napišete dugačak paragraf, morate dodati nove prelome redova. Vojna Enciklopedija: je po strukturi mreža a ne tekst koji se čita linearno.
Pogledajte članak na Meti „Wiki is not paper“ za dalju raspravu.

Kako da saznam koliko je velik članak?

Rezultati pretraživanja ispisuju i veličinu, na primer „Periodizacija (30000 bajtova)“. Ako je pretraživanje onemogućeno, prekopirajte sadržaj kutije za uređivanje u uređivač i snimite ga kao tekstualnu datoteku i potom proverite svojstva datoteke. Moguće su neke varijacije, zavisno od toga da li oznaka za novi red zauzima jedan ili dva bajta.
Kada članak dostigne 32 KB na vrhu ekrana pri uređivanju se prikazuje upozorenje, budući da neki pregledači (brauzeri) imaju problema od te veličine nadalje. Takođe, vrlo je verovatno i da će stvarati probleme i čitaocima i urednicima.

Šta da radim kada je članak predugačak?

Pogledajte Kako razbiti stranu na više delova.

Kako da utvrdim šta su drugi korisnici izmenili u članku?

Vikipedijin softver može da napravi spisak svih promena između dve verzije članka (bilo dve uzastopne, bilo neke prethodne i trenutne verzije), složenih u dve kolone jedna kraj druge sa naglašenim izmenama. Na strani Skorašnje izmene možete da kliknete na poveznicu „razl“; na strani samog članka možete da kliknete na „istorija“, potom na „tren“ ili „posl“ da bi videli promene.
Da bi videli razlike između dve proizvoljne verzije članka, pogledajte URLovi.

Kako da prebacim (konvertujem) Unikod karaktere u HTML specijalne karaktere?

Nemojte to raditi. To je bilo potrebno dok su postojale Vikiji koje koriste druga kodiranja sem UTF-8; međutim, od skoro su sve Vikiji prebačeni na to kodiranje, pa za ovim više nema potrebe.

Kako da postavim slike na moje strane?

Prvo, morate da imate prava da sliku objavite pod uslovima GNU-ove Licence za slobodnu dokumentaciju. To znači da ste ili vi stvorili ti sliku i stoga držite autorska prava, ili se nalazi u javnom vlasništvu. Ako se slika nalazi na serveru koji je pod vašom kontrolom, možete jednostavno da navedete tu sliku uključivanjem URL-a, ovako:
http://moj.webserver.com/slika.png
i ona će biti uključena (primetite da će biti samo povezana, ne i prikazana). Ako umesto toga želite da pošaljete sliku na wikipedia.org, kao prijavljeni korisnik možete da koristite Posebno:Upload, pa je nakon slanja možete pominjati na vašim viki stranama kao i gore, navodeći ime datoteke :[[Slika:ImeSlike.png|Alternativni tekst]].
Takođe pogledajte Pravila za korišćenje slika.

Kako da uklonim poslate stavke?

Samo administratori mogu da uklanjaju poslato, ali svako može da pošalje novu stavku pod istim imenom, čime će zameniti staru.
Ako želite da predložite neku poslatu sliku za brisanje, pogledajte Slike za brisanje.

Kako da opisujem slike?

Kliknite na sliku da bi stigli na njenu stranu sa opisom. Takođe, kada šaljete sliku, sve što napišete u opisu se stavlja na stranu za opis slike. Pogledajte Slika:Great Horned Owl.USFWS-thumb.jpg za primer šta sve ide na jednu od ovih strana.

Da li postoje neki alati koji čine uređivanje lakšim / bržim / zabavnijim?

Za spisak takvih alata pogledajte Alati. Između ostalog, mogu se naći dodaci za braureze za brže uređivanje i pretraživanje, alati za uvoz HTML-a, kao i poboljšanja za uređivanje za slepe.