Vojna Enciklopedija:Uputstva/Uređivanje članaka

From Vojna Enciklopedija
< Vojna Enciklopedija:UputstvaThis is the latest revision of this page; it has no approved revision.
Jump to navigation Jump to search
Vojna Enciklopedija Упутства
Овај чланак је део
Википедијиних упутстава
Упутства...

Почетак
Уређивање чланака
Обликовање чланака
Викивезе
Википројекти
Слике
Ауторско право
Таблице
Странице за разговор
Пријављивање
Именски простори
Не заборавите
Закључак

Види још...

Помоћ

Uređivanje teksta

Kada ste na stranici koju želite urediti, kliknite na dugme Edit, koje se nalazi pri vrhu stranice.

Kada kliknete Edit, pojaviće se tekst stranice koju čitate u okviru za izmenu/uređivanje, gde možete da uređujete isti do mile volje. Face-smile.svg

Opis izmene

Nakon što ste uneli sve izmene, u malo polje ispod okvira za izmenu — tamo gde piše Summary: — u kratkim crtama upišite kakvu ste izmenu izvršili (npr., veliko slovo, ispravka ć u č i sl.); taj opis će se pojaviti na stranici Skorašnje izmene.

Pretpregled pre snimanja promena

Kada ste završili sa promenama, obavezno kliknite na dugme Show preview, koje se nalazi ispod okvira za izmenu. To dugme će Vam omogućiti da proverite da li izmenjeni članak izgleda onako kako ste zamislili, bez da Vaše izmene uđu u Istoriju izmena članka.

Ako niste zadovoljni, nastavite sa uređivanjem, a onda ponovo kliknite Show preview.

SAVETI PRE SNIMANjA PROMENA:

  • Ako nameravate da pravite veće izmene ili pišete duži tekst, višestruko korišćenje dugmeta Show preview će biti neophodno, kako se Istorija izmena stranice ne bi bespotrebno punila i opterećivala ogromnim brojem malih izmena. Ako pak pravite samo nekoliko malih izmena, pre snimanja čekirajte opciju This is a minor edit.
  • Ukoliko želite da pratite šta će se u budućnosti dešavati sa stranicom koju ste izmenili, čekirajte opciju Watch this page. Ovime će se stranica koju ste uredili (i sačuvali) staviti na Vaš Spisak nadgledanja, kom možete pristupiti preko linka u vrhu stranice.
  • Savetuje se da povremeno kopirate tekst (tj. kȏd) stranice na svoj računar (u Noutped, Majkrosoft vord ili neki drugi program za uređivanje teksta), te ga tamo snimite. Ovo je korisno zato što možete čuvati tekstove (kódove) članaka koje ste uređivali na svom računaru, a možete i pisati dopune kada niste povezani na internet.

Snimanje promena

Kada ste sigurni da ste napravili željene izmene kako treba, kliknite na dugme Save page. Stranica će tada biti snimljena na Vikipediju.

Šta nakon što napravim novu stranicu

Nakon što stvorite i snimite novu stranicu, dobro je učiniti sledeće:

  • Dok ste na stranici koju ste napravili, kliknite na tekst Šta vodi ovde (u odeljku Alatke, na levoj strani), kako biste proverili ima li članaka koji već vode na Vašu stranicu i koriste li ti članci isto značenje kao ono koje ste Vi naveli.
  • Proverite na Guglu sve stranice na Vojnoj Enciklopediji gde se pominje ime Vaše stranice / Vašeg članka, pa možete na tim stranicama napraviti Veze prema svojoj stranici/članku.
  • Proverite ima li članaka na istu temu na Vikipedijama na drugim jezicima, a ako ih pronađete — povežite ih sa svojom stranicom tako što ćete kliknuti na opciju Dodaj veze (u odeljku Jezici, na levoj strani) i potom u prozoru Veza sa stranicom odabrati ime Vikipedije na kojoj se članak nalazi i njegovo ime na toj Vikipediji.