Vojna Enciklopedija:Zašto da otvorim nalog?

From Vojna Enciklopedija
(Redirected from Vojna Enciklopedija:Zašto se registrovati?)

This is the latest revision of this page; it has no approved revision.
Jump to navigation Jump to search
Napravite nalog

Ne morate biti prijavljeni da biste čitali Vojna Enciklopedija. Ne morate biti prijavljeni čak ni da biste uređivali Vojnu Enciklopedija — Svako može da uređuje bilo koji članak, u bilo koje vreme, čak i bez pravljenja naloga. Mnogi korisnici koji dugo vremena doprinose Vojnoj Enciklopediji nisu prijavljeni. Međutim pravljenje naloga je brzo, besplatno, i generalno se preporučuje iz više razloga.

Lua error: Cannot create process: proc_open(/dev/null): failed to open stream: Operation not permitted

Blokirani ste?

Zajedničke IP adrese kao što su školska mreža, mreža firme u kojoj radite ili proksi serveri često su blokirane zbog vandalizama, što se može odraziti i na nedužne korisnike koji dele istu IP adresu. Međutim registrovani korisnici mogu da zatraže da se postojeći blokovi na njihovoj IP adresi promene, tako da pogađaju samo neregistrovane korisnike, dok oni mogu da nastave bez problema sa uređivanjem Vojne Enciklopedije sa svog naloga.

Prednosti otvaranja naloga

Mogućnosti koje imaju prijavljeni korisnici

Ostale mogućnosti

 • Možete imati sopstveno korisničko ime, pod uslovom da je u skladu sa politikom odabira korisničkog imena i da nije već zauzeto.
 • Možete lako pregledati sve svoje izmene na Vojnoj Enciklopediji klikom na dugme „moje izmene“.
 • Možete da koristite alatke za uređivanje.
 • Možete uređivati članke, a da vaša IP adresa ne bude vidljiva ostalim korisnicima.

Detaljnija objašnjenja svih ovih prednosti

Korisničko ime

Ako otvorite nalog, možete izabrati korisničko ime pod uslovom da je slobodno i jedinstveno. Izmene koje napravite dok ste ulogovani, biće registrovane kao izmene tog korisničkog imena. To znači da će se vaši doprinosi videti u istoriji stranice (ako niste ulogovani, izmene koje napravite biće registrovane kao izmene vaše IP adrese). Takođe možete pratiti sve svoje izmene kliktanjem na link Moji prilozi koji je vidljiv samo ako ste ulogovani.

Takođe ćete dobiti stalnu korisničku stranicu gde ćete moći da napišete nešto o sebi. Iako Vikipedija nije provajder ličnog prostora na internetu, ipak, svoju korisničku stranicu možete iskoristiti da okačite nekoliko slobodnih slika, napišete nešto o sebi i svojim hobijima, itd. Mnogi korisnici na svojim korisničkim stranicama vode evidenciju članaka koje su napisali, ili je koriste kao beležnicu za bitne informacije sa Vojne Enciklopedije.

Dobićete i stalnu stranicu za razgovor koju možete koristiti za komunikaciju s drugim korisnicima. Kad god neko nešto napiše na vašoj stranici za razgovor, pojaviće vam se obaveštenje o tome. Ako ste u podešavanjima uneli i imejl adresu, drugi korisnici će moći da vas kontaktiraju putem imejla. Ova opcija je "anonimna", to jest, onaj koji vam bude napisao imejl, neće znati vašu imejl adresu.

Reputacija i privatnost

Niste obavezni da otkrivate svoj identintet van interneta, ali otvaranjem naloga dobijate stalan identitet prema kojem vas drugi korisnici mogu prepoznati. Iako su i izmene anonimaca dobro došle, editovanje preko naloga daje vam mogućnost da zaradite poverenje i izgradite ugled kroz istoriju vaših izmena. Takođe je mnogo lakša komunikacija i saradnja među korisnicima ako se zna identitet korisnika (tj. identitet na Vojnoj Enciklopediji). Isto tako, starim korisnicima je lakše da pretpostave dobru nameru kod novijih korisnika koji se potrude da otvore nalog (a takođe i vi možete jednog dana postati stari korisnik!). U svakom slučaju, vrlo je moguće da budete teže prihvaćeni u zajednici ako ne otvorite nalog.

Kako vaša reputacija raste, možete da dobijete određene privilegije dobijanjem funkcija vraćača, administratora i dr. Međutim, ako ste anoniman korisnik, ne postoji nikakva mogućnost da ikada dobijete bilo koju od tih funkcija.

Treba da shvatite da se svakodnevno na Vojnoj Enciklopediji dešavaju vandalizmi i spamovanja, pokušaji reklamiranja i to sve rade uglavnom ljudi koji se nisu prijavili. Izvori informacija moraju biti provereni, a Vojna Enciklopedija mora imati neki način uz pomoć koga bi mogla da prepozna pouzdane urednike i izvore.

Više uređivačkih mogućnosti

Vojna Enciklopedija nudi niz određenih uređivačkih mogućnosti koje su dostupne samo registrovanim korisnicima:

 • Registrovani korisnici mogu da podese izgled Vojne Enciklopedije u svojim podešavanjima, gde se nudi više opcija (pogledaj dole). Veštijim korisnicima dostupna su još neka podešavanja i veća kontrola preko korisničkih skriptova. Obe opcije dostupne su samo registrovanim korisnicima.
 • Jedna od važnih mogućnosti koju aktivni korisnici dosta koriste jeste i nadgledanje.Kad se ulogujete, dobićete još jednu karticu na kojoj piše Nadgledaj. Ova opcija vam omogućava da nadgledate stranice koje vas zanimaju tako što ćete ih sačuvati u svojoj listi za nadgledanje — vašoj ličnoj listi koja se čuva na serverima Vojne Enciklopedije. Revizijom svoje liste nadgledanja, možete videti da li je neka od stranica koje nadgledate bila skoro izmenjena, sažetak izmena svake od njih ponaosob, kao i brze linkove preko kojih možete pregledati određene izmene koje su izvršene na dotičnoj stranici (pregledanje izmena).
 • Registrovani korisnici takođe mogu da obeležavaju svoje izmene kao male izmene (pogledaj link za detaljnije informacije).

Korisnička podešavanja

Prijavljeni korisnik takođe podesiti funkcije i izgled Vojne Enciklopedije prema sopstvenom ukusu u svojim Podešavanjima, gde se mogu podesiti sledeće funkcije:

 • Tema: podešava izgled interfejsa.
 • Matematike: podešava izgled matematičkih formula.
 • Datoteke: podešava veličinu prikazanih slika.

Takođe možete odrediti izgled još nekih funkcija, kao što su:

 • Potpis
 • Veličina prozora za uređivanje
 • Prikaz stranica u skorašnjim izmenama
 • itd.
Otvorite nalog
(secure server)

Vidi još