Главна страна

Izvor: Vojna Enciklopedija
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
ХС Цсцр-феатуред.свг

Сјајан чланак

Касета графитне бомбе БЛУ-114/Б.

Графитна бомба (позната и као замрачујућа бомба (енгл. Blackout Bomb)) је несмртоносно оружје које се употребљава за онеспособљавање противничког електро-енергетског система.

Графитна бомба БЛУ-114/Б је једна од ретких касетних бомби која је изузета из конвенције о забрани касетне муниције. Као што се зна конвенција је донета због великог страдања цивила од касетних бомби, док ова бомба није опасна по људски живот, али може велику штету да нанесе електо постројењима зашта је и намењена.

Графитна бомба функционише тако што изнад електричних водова распршује облак изузетно финих графитних влакана који у додиру са напонским кабловима изазивају кратак спој и прекид у снабдевању електричном енергијом. Она не уништава електро-инсталације, већ само привремено онеспособљава напајање електричном енергијом због чега је иделна за ваздушне операције након којих следи копнена кампања зато што ослобађа окупационе снаге сложених радова на реконструкцији електро-енергетског система.

Графитне бомбе производе дејство само на напонским кабловима који немају изолацију.

Овде треба поменути да касетне бомбице БЛУ-114/Б су смештене у касетне диспензере СУУ-65/Б или СУУ-66/Б, и они их разбацују изнад дистрибутивних постројења система напајања. Након избацивања малих касетних БЛУ-114/Б из контејнера, где падају до одређене висине где одрађује упаљач са малим експлозивним набојем, таман толиким само да отвори кошуљицу или оплату мале касетне бомбице и онда из ње испадају калемови од којих се фрагменти таквих нити при контакту са елементима напајања струјом узрокују вишеструке кратке спојеве у мрежи. Ако су такви објекти или уређаји високог напона, кратки спојеви могу довести до стварања електричног (куршлуса) прекида напајања, узрокујући значајну штету на опреми и стварајући пожаре, пожари такође могу започети и због прегревања опреме или проводника. Након употребе таквих бомби потребно је посебно чишћење територије, јер се у супротном влакна могу поново подићи услед ветра и донети у енергетске објекте.

Овде још треба поменути да системи који имају графитне бомбе су: ЦБУ-94/Б; ЦБУ-102/Б; ЦБУ-116/Б ЦБУ-118/Б; АГМ-154А; "Кит-2" Томахаwк и други....

            Pročitajte ceo tekst 

ХСутвалд2-Греy.свг

Добар чланак

Авионска касетна бомба ЦБУ-94 „Блацкоут Бомб“ опремљена је са 202 БЛУ-114/Б подмуницијом - специјално дизајнираном за напад на електроенергетску инфраструктуру - а називају се и „графитним бомбама“ (Софт-бомб) или мека бомба. Овај назив добила је због мале вероватноће да проузрокује успутне штете. Треба поменути да је ЦБУ-94 и ЦБУ-102 практично идентична бомба, једина разлика је у присуству система за корекцију лета за исправљање муниције са исправљањем ветра (ВЦМД) приликом падања касетне бомбице. Све друге карактеристке су потпуно исте те је беспотребно обрађивати обадве ове бомбе у два различита текста.

Систем ЦБУ-94 и систем ЦБУ-102 носе исту подмуницију БЛУ-114/Б која је цилиндричног облика чије су димензије 200 x 70 мм, опремљена је калемовима проводљивих филамената израђених од композитног материјала заснованог на угљенику, малим експлозивним набојем и падобраном. Користе их касетни уређаји СУУ-65/Б или СУУ-66/Б, и они их разбацују изнад дистрибутивних постројења система напајања. Након избацивања малих касетних БЛУ-114/Б из контејнера, где падају до одређене висине где одрађује упаљач са малим експлозивним набојем, таман толиким само да отвори кошуљицу или оплату мале касетне бомбице и онда из ње испадају калемови од којих се фрагменти таквих нити при контакту са елементима напајања струјом узрокују вишеструке кратке спојеве у мрежи. Ако су такви објекти или уређаји високог напона, кратки спојеви могу довести до стварања електричног (куршлуса) прекида напајања, узрокујући значајну штету на опреми и стварајући пожаре, пожари такође могу започети и због прегревања опреме или проводника. Након употребе таквих бомби потребно је посебно чишћење територије, јер се у супротном влакна могу поново подићи услед ветра и донети у енергетске објекте.

Опис

Ознака касетне бомбе-носача субмуниције је ЦБУ-94/Б или ЦБУ-102/Б (Блацкоут бомб) - то је контејнер у који се пакује субмуниција БЛУ-114/Б (Софт-бомб) или мека бомба.

Саставни делови касетне авио-бомбе ЦБУ-94/Б или ЦБУ-102/Б масе 670 Иб (око 304 кг) су:

 • - универзални тактички контејнер могу бити СУУ-65/Б или СУУ-66/Б (Тацтлцал Мунитионс Диспенсер),
 • - 202 комада малих авио-бомби (касетица са калемовима графилних нити) БЛУ-114/Б смештених у њега појединачне масе око 1 кг....
            Pročitajte ceo tekst

ХСАктуелл.свг

Вести


ХСДагенсдатум.свг

На данашњи дан

Призренски препис Душановог законика


19. мај | 20. мај | 21. мај