БМ-400

From Vojna Enciklopedija
This is the latest revision of this page; it has no approved revision.
Jump to navigation Jump to search
БМ-400
Врста Касетна бомба
Држава порекла Француско
Историја употребе
У употреби у Француској
Историја производње
Пројектант Тхомсон Брандт Армементс, Боулогне-Билланцоурт, Француска.
Својства
Дужина 3,2 м
Маса 390 кг.
Промер 320 мм

БМ-400 је модуларна авио-бомба са три идентична модула развијена у фирми Тхомсон Брандт Армементс, Боулогне-Билланцоурт, Француска. Намењена је за борбу против тенкова и лако оклопљених возила.

Опис

БМ 400 представља модуларну авио-бомбу са три идентична минско-експлозивна средства-модула (по 90 кг), намењених првенствено за противоклопна дејства по циљевима у блиској ватреној подршци, а у циљу уништења како војне технике, тако и живе силе противника. С обзиром да авио-бомба својим модулима покрива релативно велику површину, вероватноћа погађања циља је релативно велика, па се може користити и у условима слабе видљивости када пилот нема непосредан визуелни контакт са циљем.

По одбацивању авио-бомбе модули се одвајају од тела у интервалу који се може унапред подесити. Сваки модул је опремљен падобраном који неутралише прогресивно кретање модула који затим пада вертикално. По удару у циљ модул експлодира образујући зону засићену калибрисаним пројектилима-гелерима.

БМ-400 је предвиђена за уградњу на свим авионима НАТО пакта. Модуларна авио-бомба представља, у ствари, једну врсту касетне авио-бомбе са три противоклопна минско-експлозивна модула, а избацивање модула из тела врши се преко електронског рачунара смештеног у предњем делу тела бомбе.

У конусном делу главе авио-бомбе смештени су још: турбо-алтернатор, уређај за контролу, осигурање и управљање дејством авио-бомбе и избацивањем модула. Одређивање елемената управљања авио-бомбом врши се пре лета. На задњем делу налази се четвороперни стабилизатор, који се у датом моменту ослобађа и извлачи задњи модул из авио-бомбе. У унутрашњости тела смештени су модули са својим падобранским уређајима, који су окренути ка стабилизатору авио-бомбе.

Саставни делови авио-бомбе БМ-400:

 1. Греда тела авио-бомбе, представља носећи део терета тела бомбе у којој су увијене ушке за подвешавање бомбе на стандардном растојању за НАТО авионе (355 мм);
 2. Кошуљица тела, представља цилиндричну цев у којој су смештени сви делови авио-бомбе;
 3. Турбо-алтернатор, снабдева све електронске уређаје струјом за врло кратко време лета бомбе кроз ваздух, одмах после откачивања са носача;
 4. Уређај за дејство БМ-400;
 5. Модул са падобраном;
 6. Четвороперни стабилизатор има двоструку улогу: даје стабилност бомбе на почетном делу путање, а затим одваја први модул из бомбе, који затим ослобађа следећа два модула;
 7. Ушке за подвешавање.

Модул бомбе БМ-400 представља снажно противоклопно минско-експлозивно средство чије тело је перфорирано на одређене величине парчади које пробијају и уништавају све што се нађе у зони дејства модула. Маса модула од 90 кг обезбеђује велики коефицијент пуњења, које даје велику кинетичку енергију парчадима распрснутог тела. Бојеве главе модула раде се у две варијанте: перфорирање на 800 и 1500 парчади. Гелер бојеве главе са 800 парчади може да пробије на 50 м челични оклоп дебљине до 17 мм, а на растојању до 100 м оклоп дебљине 12 мм. Мањи гелер од друге верзије са 1500 парчади, може да пробије на даљини од 50 м оклоп дебљине 12 мм, а на даљини од 100 м челични лим дебљине до 7 мм.

Дејство модула изазива пиезо-електрични упаљач, тако да се експлозија изазива изнад циља на оптималној висини. Створени напон у пиезо-упаљачу се преноси преко проводника на електро-детонаторску капислу у глави модула. Са горње стране сваког модула, причвршћен је падобран за довођење модула у скоро вертикални положај, чиме се постиже најбоља искоришћеност убојних парчади.

У Француској је развијена авио-бомба БАП-100. Дужина тела је 1880 мм, пречника 100 мм и масе 36 кг. Опремљена је ракетним мотором на чврсто гориво, фугасном бојевом главом и кочионим падобраном. Падобран се отвара после одбацивања авио-бомбе, успоравајући њен пад. Кад се оствари падни угао од 650 у односу на хоризонталу, падобран се одбацује, пали се ракетни мотор који бомби саопштава брзину до 230 м/с. Авио-бомба пробија бетонску плочу дебљине до 400 мм и тада експлодира. Бомба БАП-100, може да се употреби и као обична авио-бомба, а у модификованом облику као пуњење за касету потрошног типа-модуларну авио-бомбу БМ-400.

После откачивања модуларне авио-бомбе са носача, извлачења осигуравајућих жица из упаљачког, турбо-алтернаторског дела, одрађује временски механизам за неко време Т0. При томе се извлаче пераја стабилизирајућег дела тела авио-бомбе (Т0+0,3 сек). Након 0,6 - 30 сек први модул се извлачи помоћу помоћног и основног падобрана (Т1). Када ће други и трећи модул изаћи (Т2) зависиће од временског интервала који је постављен на интервалометру (временском механизму) још на земљи. Тиме се уједно одређује и растојање између тачки удара појединих модула. Обично се узима да је то растојање до 200 м, чиме се постиже да се са једном бомбом БМ-400 туче површина 600 x 200 м.

Тело бомбе:

 • Дужина: ------------------------------ 3,2 м
 • Пречник тела: ------------------------ 320 мм
 • Тежина: ------------------------------- 390 кг
 • Пуњење,ком: ---------------------- 3 модула
 • Растојање између закачки: ---- 355,6 мм
 • Минимална висина употребе: ----- 80 м

Види још

Спољашње везе

Литература

Референце

Луа еррор: Цаннот цреате процесс: проц_опен(/дев/нулл): фаилед то опен стреам: Оператион нот пермиттед

Луа еррор: Цаннот цреате процесс: проц_опен(/дев/нулл): фаилед то опен стреам: Оператион нот пермиттед

Луа еррор: Цаннот цреате процесс: проц_опен(/дев/нулл): фаилед то опен стреам: Оператион нот пермиттед